Brankovići kod Rogatice – Slavlje crkve Sabor srpskih svetitelja [FOTO]

09.09.2018.

ROGATICA – Svečanom arhijerejskom liturgijom uz prigodnu besjedu, litijom i lomljenjem slavskog kolača koje je uz sasluženje sveštenstva Mitropolije dabrobosanske obavio vladika Hrizostom, novoizgrađena crkva u selu Brankovići podno Sjemeća, kod Borika u opštini Rogatica, koja je osvećena 13. septembra 2009. godine proslavila je danas krsnu slavu Sabor srpskih svetitelja.

Ovoj svečanosti prisustvovao je veći broj vjernog naroda ovog dijela opštine Rogatica, susjednog Višegrada i Sokoca, ali i Brankovljana i Boričana koji žive u Beogradu, Obrenovcu i drugim gradovima Srbije, pa i inostranstvu, potomaka i poštovalaca poginulih boraca i civilnih žrtava ovog kraja u Prvom, Drugom i posljednjem Odbrambeno-oslobodilačkom ratu, kojim je na čelu sa prvim komandantom Sjemećkog narodno-oslobidflačkog bataljona i Rogatičke leteće brigade u Otadžbini iz Drugog svjetskog rata Radomira Neškovića, 2009. godine podignuto prigodno spomen-obilježje kod koga je mitropolit održao pomen parastros.

U besjedi tokom Svete arhijerejske liturgije mitropolit Hrizostom čestitao je krsnu slavu hrama i naroda u Brankovićima uz želju da ovaj dan bude srećan i blagosloven. Pomolimo se, naglasio je mitropolit, srpskim svetiteljima koji nas kao naši nebeski pokrovitelji i zaštitnici okupiše u ovom selu i ovom nevelikom ali predivnom hramu da slavimo Gospoda i molimo za blagoslov i u nevoljama i kad nam je dobro.

Danas je dakle, naglasio je mitropolit, veliki dan za našu crkvu, za naš narod. Često puta ljudi ne razumiju šta znači Sabor Srba Svetitelja. Odgovor je kratak. Oni se danas pred Gospodom mole za srpski narod kome treba pomoć i podrška da se ponovo obnovimo i da budemo narod dostojan svoje istorije, časti i slave uz onu koju je formulisao Sveti vladika Nikolaj da se obožimo, sjedinimo i umnožimo. Provodeći taj putokaz i zavjet mi ćemo se i obožiti, sjediniti i umnožiti i ispuniti sve ostale Božije zapovjesti uz Božiji blagoslov na mnogaja ljeta.

Slavlje u Brankovićima nastavljeno je slavskim ručkom koga je pripremio kum slave Vučko Ćebić sa porodicom iz susjednog sela Milkovići, a održano je i tradicionalno narodno veselje koje je trajalo do kasnih večernji časova.