Iz DOO „DMM“ u Rogatici – Vraćaju „Sjemeću“ stari sjaj

07.09.2018.

ROGATICA – Kada je početkom ove godine DOO „DMM“ iz Plješevice kod Rogatice, iza koga stoji otac Dragiša i sinovi Milan i Miroslav Janković, kupili imovinu bivše drvne industrije „Sjemeć“ u stečaju, koji je do posljednjeg rata zapošljavao preko 700 radnika, i platili skoro 2,5 miliona maraka uz obećanje da će oživjeti drvnu industriju u Rogatici, mnogi su na to skeptično vrtjeli glavom.

Na to je upućivao poslijeratni rad i posebno prethodna privatizacija u kojoj je umjesto oživljavanja dolazilo do daljeg urušavanja na račun zaposlenih radnika, dobavljača i uže i šire zajednice iz kojeg je da bi se zaustavila erozija spas tražen u stečaju i novoj privatizaciji.

Iako su „Sjemeć“ kupili u krajnje lošem stanju u kome je pilana bila potpuno devastirana i sa starim gaterom, tvornica namještaja zatečena je sa par neupotrebljivih mašina, stolarija je bila prazna, kotlovnica sa mrazom oštećenim cijvima i pratećom infrastrukturom a sušara bez grijača i ostala opreme, oni su zasukali rukave i prišli spasavaju onog što se dalo i moglo spasiti i imalo bilo kakvu perspektivu. Danima je trajalo čišćenje objekata i prostora u kome je bilo 11 hektara zemljišta sa izgrađenim i neizgrađenim objektima.

Uz to osmišljavan je i plan oživljavanja industrije. U prvom redu izvršeno je ograđivanju cijelog kupljenog prostora sa betonskom i panel ogradom i razvoju onog od čijeg rada će se moći makar djelimično vraćati uloženi novac u kupovinu „Sjemeća“. Počela je priprema za instalisanje fabrike za izradu peleta. Savremena oprema u vrijednosti od 1,1 milion evra kupljena je u Italiji i već najvećim dijelom stigla u Rogaticu i montirana u za to adaptiranim prostorijama uz obezbijeđenje sirovina za proizvodnju. I jedno i drugo je pri kraju i pelatara kapaciteta četiri tone za 24 sata uz zapošljavanje 20-tak novih radnika bi trebalo da počne sa radom do kraja ovog mjeseca, reče Miroslav, jedan od vlasnika DOO „DMM“.

U peletari, i pored moderne tehnologije, dodao je on, biće zaposleni radnici iz Rogatice koji su do sada za hljeb zarađivali idući na Sokolac, Knežinu ili Pale. Jedva su to dočekali jer će u firmi Jankovića, koja već ima preko 40 radnika, imati ne samo bolje uslove za rad, nego i znatno veće zarade u kojim nema minimalca u banci, a razlika u kešu i ni za jedno plaćenih poreza i doprinosa.

Jankovići, koji od ranije imaju vlastitu pilanu smještenu u objektima bivše fabrike slada, koje su takođe kupili iz stečaja, bave se i prevozom roba u drumskom saobraćaju sa voznim parkom koji je ovih dana obogaćen sa novim kamionom „mercedes“ za koga je izdvojeno čak 330.000 maraka. Ovo moderno vozilo je 16-ti kamion u voznom parku ove firme, a deveti za prevoz drvnih sortimenata, poznatih „šticara“, sa svom pratećom opremom.

I na tome Jankovići ne misle stati. Užurbano vrše pripreme i za obnovu rada stolarije i namještaja. To je, reče stariji brat Milan, druga faza u našem planu razvoja firme. U trećoj, ako Bog da, planiramo da na prostoru bivšeg fudbalskog igrališta, izgradimo jednu stambeno-poslovnu zgradu sa 40-tak stanova za svoje radnike i ostale u Rogatici uz prateće poslove prostore.

Ako je suditi prema onom šta su Jankovići do sada uradili i entuzijazmu sa kojim trenutno rade od jutra do sjutra ne samo Dragiša, Milan i Miroslav, nego i 13-godišnji Vasilije, sin Milanov, koji uspješno po krugu „Sjemeća“ vozi veliki kamion sa prikolicom punih građe, njihovi planovi su realni i oni će ih sigurno ostvariti. Pri tome treba im i podrška lokalne i šire društvene zajednice koju oni s pravom očekuju, kazuje Miroslav.