Uz 27. Septembar Dan opštine Rogatica – Parastos na Sjeversku i Grudi u Rogatici

26.09.2018.

ROGATICA – Povodom Dana opštine 27. septembra kada je davne 1914. godine crnogorska vojske predvođena legendarnim serdar Jankom Vukotićem u sadejstvu sa Limskim odredom srpske Užičke vojske prvi put nakon vjekovnog robovanja pod osmanlijskom i austrougarskom tiranijom oslobodili Rogaticu, danas je na Sjeversku kod Borika na spomeniku Kralju Petru Prvom Oslobodiocu, koji je otkriven i osvećen 7. septembra 1925. godine, održan parastos, koga je u prisustvu predstavnika javnog, privrednog i kulturnog života u opštini, služio umirovljeni protojerej-stavrofor iz Rogatice Milorad Novaković, a zatim su načelnik opštine Milorad Jagodić i podpredsjendik Skupštine opštine Ninoslav Prelić, u ime Opštine položili vijenac.

27.9.1914. ulazak Srpske vojske u Rogaticu

Nakon toga, na Grudi, uzvišenju na ulazu u Rogaticu iz pravca Mesića i Ustiprače, parastos i polaganje vijenca obavljeno je u Spomen-kosturnici u kojoj su sahranjeni srpski i crnogorski vojnici poginuli u borbama za oslobođene rogatuičkog sreza 1914. Godine, a osvećen davne 1934. I ovdje parastros služio prota Milorad Novaković uz sasluženje sveštenika crkve u Rogatici Zorana Jerinića.

Danu opštine posvećeno je i večerašnje književno veče pod nazivom „Drina još pamti krvavi pokolj“, koje je posvećeno književniku iz Beograda, rođenog u Bursićima u opštini Višegrad, koji će sjutra na svečanoj sjednici Skupštine opštine primiti povelju počasnog građanina opštine Rogatica.