Humanitarci iz Italije u Rogatici – Pomoć đacima iz socijalnih i drugih kategorija

03.10.2018.

ROGATICA – Predstavnici humanitarne organizacije „A.B.C. solidarieta e pace-ONLUS“ sa sjedištem u glavnom gradu Italije Rimu, juče su boravili su u Rogatici i u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ uručili stipendije za oko 80 učenika od prvog do devetog razreda.

Radi se o učenicima iz socijalno ugroženih porodica, porodica sa 4 i više djece, djece sa posebnim potrebama, djece bez jednog roditelja i djece samohranih majki, kojim A.B.C. već više od 10 godina obezbijeđuje stipendiju na godišnjem nivou od 240 evra, reče predstavnik ove organizacije Jovanka Knežević, Srbijanka udata za Italijana i živi u zemlji svoga supruga, a sav svoj život posvetila je humanitarnom radu, ovoga puta za djecu iz Srbije i Republike Srpske.

Pošto se među djecom koju u školovanju pomažu dobri ljudi okupljeni u i oko A.B.C. organizacije, nalazi i znatan broj djece porodica sa 4 i više djece „Napredak“ u Rogatici, predsjednik ovog udruženja Siniša Perković upriličio je sinoć malu svečanost na kojoj je uručio zahvalnicu humanitarcima iz Italije za nesebičnu podršku i pomoći u školovanju djece iz udruženja koje on trenutno vodi, ali i roditelja ostale djece iz opštine Rogatica, istakavši pri tome da im ova podrška dobro dođe na početku svake školske godine.

Predstavnici A.B.C. posjetili su sinoć i Narodnu biblioteku „Vojislav Lubarda“ pri kojoj, rekla im je direktorka Minja Krsmanović, radi i odjeljenje strane literature sa 6500 knjiga među kojim je 5000 knjiga na italijanskom jeziku. One su septembra 2004. godine došle kao poklon građana i udruženja Karnije i Furlanije, a uručio ga je načelnik grada Tolmezo Serđo Kuci.

Za goste iz Italije bilo je ovo posebno iznenađenje. Obišli su ovaj dio Biblioteke, razgledali knjige i obećali da će i oni po istom principu pokušati da pomognu Biblioteci u Rogatici, a dobro bi došle knjige za dječije odjeljenje u vidu lektire i udžbenika za osnovnu školu.