Održana međunarodna naučna konferencija „San o gradu“

19.10.2018.

ANDRIĆGRAD – U periodu od 15. do 17. oktobra međunarodna naučna konferencija San o gradu održana je u organizaciji Andrićevog instituta. Ovo je druga u nizu godišnjih konferencija koje će se baviti ovom temom.

Rukovodilac odjeljenja za književnost Andrićevog instituta prof. dr Aleksandra Vraneš izjavila je da se u referatima uglednih profesora i istraživača razvija kulturno pamćenje, srpsko, slovenačko, rusko, azerbejdžansko, iransko, tursko, mađarsko, špansko, japansko, američko…, usmene i pisane književnosti.

„Grad kao istorijski entitet, sociološki konstrukt, književni doživljaj, estetska kategorija, moralna pozornica, nosilac lingvokulturoloških formi, spona prošlosti i sadašnjosti. Grad kao harmonija stvorena ljudskom rukom, kao ‘kosmogonijski čin po sebi’“, navela je prof. Vraneš i dodala da su se izuzetno zanimljiva i za dalja razmišljanja podsticajna izlaganja kretala su se od mitskih nanosa do konkretnih, tragičnih i komičnih, doživljaja grada, od analize subkulture grada i subkultura u gradu do preispitivanja rodnih uloga.