Uz kampanju vađenja krompira u Rogatici – Dobar rod i kvalitet

07.10.2018.

ROGATICA – U opštini Rogatica u toku je intenzivna kampanja vađenja krompira kojim je ove godine zasijano 250 hektara zemljišta. Po tradiciji ovom kulturom najviše površina zasijano je na Borikama gdje se koristi svaki lijep dan za vađenje krompira. Na sceni su traktori, vadilice i druge poljoprivredne mašine, ali i berači kojih je sve manje iako je dnevnica dostigla cifru i od 40 maraka, uz prevoz, jedan obrok i osvježavajuće piće tokom dana.

Novak Motika, vlasnik DOO „Agromont“ i predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Solanum-produkt“, koji su zajednički sjemenski i krompir za jelo zasijali na 25 hektara, reče da je prinos i po količini i po kvalitetu zadovoljavajući i kreće se od 22 do 25 tona po hektaru. I što je najvažnije nema truleži i drugih oštećenja gomolja.

Slično je i kod drugih proizvođača krompira. Među njima je „Agros“ Ozrena Planojevića sa 18 hektara, „Agroplod“ Dragana Džide sa 15,5, „Tehnoprom“ Milana Đerića sa 2 i porodična poljoprivredna gazdinstva sa 188 hektara zasijanih površina na vlastitim i zakupljenim imanjima.

Ono što je zanimljivo za ovogodišnji rod krompira jeste povećana pojava krtola sa neobičnim oblikom. Većina ih je normalne veličine, ali imaju na sebi neke izrasline, a ima i onih koji su manje veličine i neobičnog oblika.

Na upit šta se desilo poljoprivredni stručnjaci sliježu ramenima. Neki opet rekoše da je tome uzrok velika vlaga, drugi da je to Božije davanje kao i kod ljudi – ima ih ovakvih i onakvih?!