Mitropolit Hrizostom služio Svetu liturgiju u Zaborku

12.11.2018.

ČAJNIČE – U nedjelju 11. novembra u hramu Vaznesenja Gospodnje u Zaborku Svetu arhijerejsku liturgiju je služio Njegovo Visokopreosveštenstvo Motropolit dabrobosanski Gospodin Hrizostom. Mitropolita su ispred hrama svečano dočekali vjernici iz Čajniča, Zaborka i okolnih sela.

Motropolitu su sasluživali arhijerejski namjesnik srbinjski protojerej Nikola Kovač, starješina hrama protojerej Dragiša Simić, profesor Bogoslovije u Foči jerej Ljubomir Prijović, jerej Damjan Radović, te đakoni Budimir Gardović i Srđan Pjevac.

Ovaj svečani dan uveličali su učenici Bogoslovije u Foči i crkveni hor „Krasnica”, koji su svojim divnim glasom pojali na liturgiji.

U besjedi Mitropolit je rekao: „Ja sam danas po prvi put sa vama, ovdje u vašem selu, u ovom hramu koji podigoše vaši preci, a koji vi danas održavate čuvate i u njemu se Bogu molite. Radujem se da sam danas prvi put sa vama da posjetim vaše selo za koje sam samo čuo ali ništa više nisam znao dok danas nisam došao, gdje ste i kako ste da vas upitam, da vas upoznam te da se zajedno Bogu pomolimo.

On je napomenuo da upravo vjerom što danas čuše, koja praktično od Boga dobija sve ono što je blaženo, iscjeljenje i život, sa tom vjerom i oni treba da se obraćaju Bogu da traže da mole ono što je potrebno za spasenje i za život u ovome svijetu.

Mitropolit je poželio svim prisutnima da im Bog da snage da iskušenja koja imaju svi da ih prebrode.

„Vidimo sela pusta, krajeve napuštene. To je zaista stravično i za vidjeti a kamoli doživjeti ovo što se nama dešava u 21. Vijeku, da nam sela ostaju pusta, domovi prazni, stari još poneki po selima. Moramo sami razmisliti šta činiti, da imamo moralno pravo i obavezu da to sačuvamo da to njegujemo, razvijamo i unapređujemo. Na vama mladima je obaveza da nastavite gdje su vaši očevi stali i da to predate vašim naslednicima sinovima i kćerima, da ovo selo i ovaj kraj nastave živjeti, kao što je nekada. 1961 godine bilo vas je 690 a danas koliko vas je, svakih deset godina vas je bilo sve manje i manje, a danas je vrlo malo ostalo u ovom selu što je veoma tužno“ rekao je G. Hrizostom.

„Prošao sam cijeli svijet, ali nigdje nisam vidio toliko nebrige za svoje zavičaje i za sela kao što sam vidio kod našega naroda. To se može protumačiti kao neka Božja kazna, ili neko prokletstvo. Želim da ne vjerujem u to ali bojim se da nešto nije tu kako valja. Trebamo dobro razmisliti šta nam je činiti sa našim obavezama prema precima i svetinjama našim. A nije samo crkva svetinja, svako selo i mjesto je svetinja, svaki dom gdje se ljudi rađaju, množe, žive, osvećuju i posvećuju svetinjama“naglasio je Vladika.

Vladika je pozvao sve da obrate pažnju, da sačuvaju svoj kraj, da ga obnove, unaprijede, te da budu ponosni kao što su bili njiho očevi i đedovi. Neka ste živi i zdravi i da vas Bog blagoslovi.

Po završetku Svete liturgije ispred hrama je napravljena zajednička fotografija, a zatim su svi prisutni sjeli u crkvenu salu za trpezu ljubavi koju je pripremila Crkvena opština Čajniče. Za trpezom su Mitropolita Hrizostoma pozdravili protojerej Dragiša Simić i načelnik opštine Čajniče gospodin Goran Karadžić.

Svečanu atmosferu uz ručak su upotpunili pjesmom članovi muške pjevačke grupe „Izvor„ iz Čajniča, crkveni hor „Krasni”, koji poje pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniči i mladi Uglješa Skoko, koji je na oduševljenje svih prisutnih uz gusle pjevao o čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Čajničkoj Krasnic.
Mitropolit Hrizostom je obećao opet doći i posjetiti zaboračka sela.