Otvorena izložba fotografija Mihaila Karađorđevića, princa od Jugoslavije

30.11.2018.

ANDRIĆGRAD – Večeras je u Galeriji „Petar Lubarda“ u Andrićevom institutu otvorena izložba fotografija Mihaila Karađorđevića, princa od Jugoslavije pod nazivom “Sećanja“. Pokrovitelj izložbe je opera i teatar Madlenijanum.

Izložbu je otvorio proslavljeni srpski reditelj i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica:
– Divno je što što nismo mogli pretpostaviti da će neko od Karađorđevića ovde da izlaže. Na ovom poluostrvu, meni veoma značajnom iz Andrićeve literature, Srbi su na Vidovdan došli da proslave, pa su šuckori oterali taj narod kad je Gavrilo izvršio atentat.

Kada je počeo rat, ovo je bio umrli prostor.

Praveći Andrićgrad, napravili smo pravo umetničko gnezdo.

Više nije tajna, ova izložba je otvorena – rekao je Kusturica.

Autor je prilikom svečanog otvaranja rekao:
– Vrlo sam srećan što sam večeras u Andrićgradu i zahvalan sam Emiru Kusturici što mi je dao priliku da izložim svoje fotografije.

Fotografisanje je počelo kao moja terapija i pet godina nisam želeo nikome da pokazujem svoje fotografije. Kada su me ubedili, onda sam napravio svoju prvu izložbu izloživši 30 fotografija. Dalje izlaganje me je nateralo da kupim bolji aparat.

Zatim sam došao u Srbiju, jer je ranije nisam posetio. Polovina izloženih fotografija je nastala u Srbiji, a ostatak je uslikan u mnogim drugim evropskim zemljama.
Nadam se da će publika uživati u mojim radovima – rekao je autor.

Izložbu će posetioci Andrićgrada moći da vide u narednih mesec dana, tačnije, do 30. decembra.