Vijesti iz Rogatice – Sastanak o pravima potrošača

02.11.2018.

ROGATICA – Juče je za novinare u Rogatici bio buran dan. Već u 12 časova u motelu “Park” u organizaciji Udruženja građana “Ženski interaktivni ruralni centar iz Istočnog Sarajeva održan sastanak sa trgovcima, potrošačima i predstavnicima Opštinske uprave u okviru projekta “Saradnja sa trgovcima – put ka uspješnom rješenju problema potrošača” koga podržava Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Cilj je, rekla je portparol Udruženja Snježana Rosuljaš, da se razgovara sa pretstavnicima trgovinskih kuća sa područja Sarajevsko-romanijske regije, “Elektrodistribucije” Pale, isporučiocima vode i pružanja komunalnih usluga o načinima saradnje i zaštite prava potrošača od nesavjesnih trgovaca.

Pošlo se od toga da je u posljedednje vrijeme od strane potrošača došao određeni broj prigovora na račun telekomunikacionih usluga I kupovine određenih roba široke potrošnje. Većina tih prigovora uspješno je riješena kroz razgovore ili primjenom odredaba Zakona o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj.

Danas smo, naglasila je Rosuljaš, ovdje u Rogatici da razgovaramo o ovim pitanjima i da u najkraće “prođemo” kroz spomenuti zakon, jer je opšta ocjena da većina potrošača nije upoznata o svojim pravima i načinima zaštite od nesavjesnih trgovaca koji nude svoje robe.

Prigovora potrošača ima i u Rogatici. Rijetki su, ali ih je bilo posebno oko obračuna potrošnje vode za piće nakon što se prešlo sa paušalnog na utrošak vode putem vodomjera, na slab napon struje u nekim dijelovima opštine i slično, rekla je dugogodišnji tržišni inspector u Rogatici Rosa Macanović, koja je sastanku prisustvovala sa grupom predstavnika Opštonske uprave, javnih preduzeća “Vrela Seljani” i “Komrad” i Radne jedinice “Elektrodistrubucije” Pale.

SVEČANOST U NARODNOJ BIBLIOTECI I…

I dok se u motelu “Park” pričalo o načinima kako zaštititi prava potrošača, dotle se na platou ispred Narodne biblioteke održavala mala kulturna svečanost. Povod je bio otkrivanje bronzanog odljevka lika glave akademika Vojislava Lubarde i nove natpisne table sa njegovom imenom, koje ova kulturna ustanova nosi od 17. juna ove godine.

Otkrivanju odljevka, koga je uz ovogodišnje “Dane Vojislava Lubarde” načelniku opštine Miloradu Jagodiću, poklonila Vojislavljeva supruga Marija, predhodile su prigodne besjede direktorice Bibliolteke Minje Krsmanović i Vojinog bližeg rođaka Miluna-Miše Lubarde.

Inicijativa da se dadne ime Vojislava Lubarde stara je već nekoliko godina. Tek dolaskom načelnika Jagoodića na čelo opštinske uprave uspjeli smo da je realizujemo I na tome mu veliko hvala, rekla je Minja Krsmanović, a Milun Mišo Lubarda, je dodao:

U svojim triologijama “Preobraženje”, “Pokajanje” i “Vaznesenje Vojiislav se bavio zločinima nad Srbima u Podrinju. Kako je pisao o ustaškim, tako je pisao i o četničkim zločinima. Pisao je istinu o stvarnim ratnim događajima u svojoj Rogatici i ratnim traumima koje su mu uništile ne samo djetinjstvo, nego zagorčale cijeli poslijeratni život. Bio je protjeran i progonjen ne samo u BiH, nego i Srbiji, naravno po nalogu moćnika iz Sarajeva. Hajka je predugo trajala, a jurišnici su bili neumorni.

Prisutnim na ovoj maloj svečanosti pročitan je i odlomak iz Lubardinolg romana “Preobraženje”, a zatim su zamjenik načelnika opštine Jelena Karadžić i direktorica Narodne biblioteke Minja Krsmanović, otkrile bronzani odljevak lika glave Vojislava Lubarde i novu natpisnu tablu ove ustanove uz dugotrajan aplauz prisutnih poštovalaca lika i djela Vojislava Lubarde među kojima je bio jedan cijeli razred učenika ovdašnjeg Srednjoškolskog centra “27. januar”.

… DJEČIJEM VRTIĆU “BAMBI”

Svečano je bilo i u Dječijem vrtiću “Bambi” u čijem dvorištu je održan Prvi jesenji vašar. Radi se o svojevrsnoj izložbi na kojoj su izlagani radovi djece i njihovih vaspitača. Izložba je bila prodajnog karaktera i većina dječijih rukotvorina odmah je prodato uz simbolične cijene koje su određivali sami kupci, pa su tako neki od njih “kupljeno” platili i po 100 maraka, a sav prihod namijenjen je za kupivinu novih igračaka za djecu Vrtića, rekla je direktorka Nataša Duvnjak.