„Stojadin“ koji nema cijenu

05.11.2018.

FOČA – Kada je sniježnog jutra, decembra 1982. godine trudnici pred porođajem, Milijani Bjelović, stao automobil i odvezao je do bolnice da rodi prvo dijete, niko nije slutio da će taj isti auto 35 godina kasnije imati istu ulogu.

Milijanu, koja je pored tadašnje zgrade „Građenja“ sa sestrom Darom stopirala za bolnicu, nakon što su je iz Doma zdravlja uputili na porođaj, povezao je profesor matematike Gojko Subotić, uvaženi fočanski prosvjetni radnik, Zastavom 101 iz 1975.godine, popularnim „Stojadinom“. Beba, koja je nekoliko minuta kasnije ugledala svjetlost dana bio je Nikola Bjelović, sadašnji direktor NLB banke u Foči. Tada prilično nov i pouzdan automobil odvezao je hitno Milijanu na porođaj, a nakon uspješno okončane cijele situacije, pomalo su ga svi akteri tog dana zaboravili.

Sasvim slučajno, kako to samo život može namjestiti, skoro četiri decenije kasnije stari profesor prodavao je garažu pod uslovom da kupac plati i „Stojadina“ koji je u njoj. Jedan od fočanskih preduzetnika pristao je na takav dogovor, pa će, ponovo slučajno, o toj kupoprodaji saznati drugi fočanski preduzetnik, Rajko Bjelović, Milijanin suprug i Nikolin otac.

-Odmah sam se sjetio o kojem vozilu je riječ i ponudio otkup za „Stojadina“, želeći da imam uspomenu na to jutro 1982. godine i auto u kome se skoro rodilo moje prvo dijete-priča Rajko Bjelović.

Pristavši na otkup automobila, Rajko je pozvao sina Nikolu i rekao mu da ima jedno iznenađenje za njega. Ne sluteći ništa, Nikola je krenuo do njega da bi 15 minuta kasnije ugledao „Stojadina“ u kome je umalo rođen i koga mu je otac kupio za godišnjicu braka.

-Rekao sam tada sinu: “Poklanjam ti auto, radi sa njim šta želiš, a ja znam šta bi trebao”, ističe Bjelović.

Nikola nije dugo razmišljao šta će sa Stojadinom, imajući u vidu činjenicu da mu je supruga Ljiljana tada bila u drugom stanju i želio je odvesti na porođaj u istom vozilu u kome je na porođaj otišla njegova majka.

Priključili su akumulator i startovali motor star 43 godine koji je prešao 43.000 kilometara. „Stojadin“ je veselo preo prepoznatljivim zvukom, kao da se radovao što je ponovo na putu. Ipak, Nikola je znao da predstoji ozbiljan rad oko njega dok se dovede u sigurno stanje kako bi u februaru ove godine u njemu odvezao svoju suprugu na porođaj.

Uslijedilo je mehaničko uređenje auta. Motor nije zahtijevao velike popravke i zahvate, osim zamjene ulja, filtera i drugog potrošnog materijala. Radio je savršeno, ali je mnogo posla, sredstava i truda iziskivala popravka kočionog sistema, limarije i eksterijera.

Originalni dijelovi stizali su većinom iz Srbije, Kragujevca, Beograda, Novog Sada, u Sloveniji su pronađeni „Saturnusovi“ pomoćni farovi, a cijela restauracija trajala je duže od tri mjeseca.

– Nisam mogao ni slutiti koliko je teško doći do originalnih dijelova, iako danas imamo i internet i sve moguće komunikacione tehnologije, ali zaista je tržište za tu robu izuzetno ograničeno. Najviše pomoći oko vraćanja starog izgleda pružio je Auto servis „Matović“ iz Jošanice čije osoblje je od prvog dana predano prionulo na posao-priča Nikola.

I sam je obavio mnogo poslova oko uređenja i unutrašnjeg i vanjskog izgleda, jer su mu automobili strast, a njihovo održavanje i sređivanje hobi.

Tako je „Stojadin“ nakon oporavka ponovo dobio ulogu u Bjelovićima da odveze porodilju i donese radost porodici.

-To se i desilo 12. februara ove godine kada se rodio moj sin Vukašin, a i taj dan kao onaj decembra 1982. kada sam se ja rodio, osvanuo je pod snijegom-priča Nikola.

„Stojadin“ je registrovan, garažiran i potpuno bezbjedan automobil u kome se iz razonode, prisjećajući se tih dana, često provozaju tri generacije Bjelovića, deda, sin i unuk.

-Automobil će ostati kod nas sa željom da donese još jednu generaciju Bjelovića. Zbog originalnih dijelova koji su restauracijom ugrađivani trenutno spada u kategoriju oldtajmera, tako da će svoje mjesto pronaći i na sajmovima Zastavinih vozila-zaključuju Bjelovići svoje kazanije o “Stojadinu” koji donosi bebe.

Na pitanje da li bi ikada ponudili “Stojadina” na prodaju, jednoglasno odgovaraju, nema tih para za ovu vrijednost.