Veterani rata dobili novo udruženje

11.11.2018.

ROGATICA – Od sinoć u smiraj 11. Novembra, boračka populacija u Rogatici dobila je još jedno nestranačko udruženje. Radi se o udruženju građana „Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata“ kao člana istoimenog udruženja na nivou Republike Srpske, koje je registrovano kod nadležnih organa u junu ove godine.

Inicijativa je došla od grupe veterana bivših boraca Vojske Republike Srpske nezadovoljnih radom ranije formiranog udruženja „Veterani Republike Srpske“ koga je vodio Duško Vukotić.

Sinoć održana osnivačka skupština novog udruženja poslužila je da se izaberu organi udruženja. Na prvom mjestu tu je izbor Opštinskog odbora u koji je izabrano 13 članova. Za predsjednika izabran je Risto Jeftić, a u radu će mu pomagati potpredsjednici Radoslav Rajak i Milan Radović. Izabrani su i članovi Nadzornog odbora i Suda časti, a eventualne ostale organe, saglasno odredbama statuta, biraće Opštinsko odbor.

Pred novim rukovodstvom udruženja, reče Risto Jeftić, je puno poslova. Prije svega tražiće se izmjene postojećeg Zakona o pravima boraca u Republici Srpskoj, revizija registra boraca prema zonama borbenih dejstava i zonama opasnosti.

Tražiće se, naglasio je Jeftić, i objavljivanje javnog registra naknada borcima kao i to da se zakonski reguliše da borci prve kategorije imaju 100 posto besplatno liječenje, druga 80, treća 70 itd. Odavde će poći i prijedlog da borci prve kategorije sa navršenih 65 godina života imaju pravo na penziju bez obzira na godine osiguranja i da porodice poginulih boraca imaju pravo na stalni borački dodatak.

Ovi i drugi prijedlozi oko poboljšanja položaja boračke populacije sistematizovaće se na sjednici Opštinskog odbora Udruženja usvojiti i uputiti resornom ministarstvu u Vladi Republike Srpske i drugim relevantnim organima i institucijama, zaključak je izborne skupštine novoformiranog Udruženja veterana Vojske Republike Srpske među kojima su i predstavnici boraca iz Sarajeva, Goražda i drugih mjesta koje su Srbi morali napustiti da bi spasili živu glavu tokom posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.