Milad Obrenović neumorni književnik iz Rogatice

21.12.2018.

ZA KNJIŽEVNOST ŽIVIM – OD KNJIŽEVNOSTI NE ŽIVIM

ROGATICA – Za razliku od velikog broja mojih kolega i kolegica po peru, sticajem okolnosti godinama živim za književnost u najširem smislu riječi, ali od toga ne živim. Otuda i razlog da ne želim davati ocjenu položaja književnika, pjesnika i drugih književnih stvaralaca u današnje vrijeme i u našoj sredini, mada je to poznata činjenica. S toga se neću upuštati u ovu problematiku. Inače, uz svu skromnost i cijeneći onu „Ko će bolje-široko mu polje“, kao viševalentan književnik, sebe vidim u nekom drugom ešalonu književnih stvaralaca srpskog govornog područja pišući aforizme, epigrame, satiričko-humorističku poeziju, poeziju za odrasle u kojoj dominiraju ljubav, rodoljublje i zavičaj, poeziju za djecu, haiku poeziju, priče, pripovjetke, novele, drame, putopise i eseje, priča Milad Obrenović (64), član Udruženja književnika Srbije (UKS), Beogradskog aforističkog kluba (BAK) i član Udruženja umjetnika željeznice Srbije, a rođen je, živi i stvara u Rogatici.

Književnim stvaralaštvom Obrenović se bavi 25 godina. Aktivnije od 1999. kada je objavio prvu knjigu aforizama pod naslovom „Dodiri“. A onda godina i najmanje jedna knjiga, pa su tako došle još dvije knjige aforizama, zbornik aforizama, šest poezije, tri humorističko-satirične poezije, dvije knjige poezije za djecu i jednu pripovjetki. Tu je i više desetina radova objavljenih u brojnim antologijama i zbornicima u Republici Srpskoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Sloveniji, Austriji i Libanu. Dobar broj njegovih radova preveden je na engleski, francuski, ruski, rusinski, arapski, makedonski i slovenački jezik, a Milad ih je promovisao na više zapaženih promocija u Srpskoj i Srbiji.

Za svoj književni opus do sada je dobio preko 110 nagrada u vidu plaketa, povelja, diploma, zahvalnica i drugih priznanja.

Samo u posljednje četiri godine Obrenović je za radove dobio 53 nagrade, a 126 ih se našlo u različitim antalogijama i zbornicima.

U 2015. godini, rekao je Obrenović, od 21 nagrade najdraža mu je ona koju je dobio učešćem na međunarodnom konkursu Fondacije „Nadži Naman“ u Libanu na kome je učestvovao 2041 takmičar iz 60 zemalja svijeta na 32 jezika. Nagrađeno je 58 u tri kategorije. Ja sam dobio nagradu u kategoriji aforističara za kreativnost u satiričnom stvaralaštvu koja se dodjeljuje autorima najemancipovanijih radova u stilu i sadržaju.

Iz te godine Obrenović s ponosom ističe i pet nagradu sa 14. konkursa satire i humora na temu „Ruski rulet – američki poker“ Kluba umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada kao i nagradu „Pjesma godine za 2015. godinu“ za pjesmu „Neprebol neprolaza“ na poetskoj pozornici „Plus“ Književnog kluba „Dušan Matić“ iz Ćuprije. Tu je i povelja „FLERT“ svaukupnom pobjedniku petog festivala lepe reči Društva srpsko-ruskog jedinstva u Titelu i prva nagrada za aforizme „Kucurski klip“ u Vrbasu.

Dvije hiljade i šesnaestu godinu od devet nagrada začinila je nagrada „Pero knjaza Miloša Obrenovića“ koju je dobio od Ministarstva kulture Srbije i UKS za izuzetan doprinos srpskoj rodoljubivoj poeziji na manifestaciji koja se održava u Gornjoj Dobrinji kod Čačka, u kome je rodna kuća ovog srpskog vladara sa početka 19 vijeka.

Tu je i velika književna nagrada „Pečat knjaza Lazara“ za knjigu „Molitva“ koga je Obrenoviću dodijelilo Udruženje književnika Srbije i Crkvena opština Prilipac kod Požege.

Tokom 2017. Obrenović je dobio osam nagrada, ali, zato će u 2018. od ukupno 15 nagrada u trajnom sjećanju ostati nagrada – Povelja sa zlatnom medaljom „Suze Kozare“ za pjesmu „Jasenovac“ na međunarodnom konkursu na temu stradanje Srba kozarskih opština, u Republici Srpskoj i Srbiji, koga je provelo Udruženje srpskih književnika Slovenije iz Ljubljane i biblioteke iz Ljubljane i Gradiške. Tu je i specijalna nagrada „Premio speciale“ sa međunarodnog konkursa poezije „CITTA’DEL GALATEO“ Galateo iz Italije za pjesmu „Kad ti“.

Da se radi o neumornom književnom stvaraocu dokaz više je i to da već do kraja ove i početkom iduće godine očekuje da svjetlo dana ugleda zbirka aforizama za odrasle „Otisak utisaka“ i zbirka za djecu „Đačka aforiznica“. Kod izdavača je i zbirka eprigrama „Raskršćavanje“, zbirka haiku poezije „Zvijezde su most“, poezije za odrasle „Vrata duše“, te zbirka poezije a djecu „Fejzbuki – na azbuki“, a u pripremi je i prvi roman.

Aforizama Milada Obrenovića

Što je gugl za bogate kontejner je za siromašne – ne zna se ko ima više pretraživača.
Ko je priključen na državni aparat njemu druga infuzija ne treba.
Sin mi je genetski modifikovan proizvod, isti komšija.
Ostajte ovdje, nikad nije kasno „zapucati“ u Evropu.
Naše zemlje nema nigdje na svijetu, ali je i sve manje svijeta u njoj.
Što je više ovih ošišanih do glave, vremena su sve čupavija.