Srednjoškolski centar u Rogatici – Oda svetom savi [FOTO]

27.01.2019.

ROGATICA – Obilježavanje školske slave Svetog Savu u Srednjoškolskom centru „27. januar“ u Rogatici, koje je sinoć obavljeno, počelo je himnom ovom velikom srpskom svetitelju i prosvjetitelju, koga su u prisustvu većeg broja školskih drugara, profesora i ostalih radnika Centra i brojnih gostiju među kojima su bili predstavnici javnog, privrednog i društvenog života opštine na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem i predsjednikom SO-e Đokom Razdoljcem, izveo je hor učenika Centra.

Nakon toga, vjeroučitelj u Centru, mladi bogoslov Nemanja Dačević, održao je besjedu o Svetom Savi u kome se između ostalog upitao zašto djeca i čitav srpski rod toliko vole Svetog Savu i odmah dao odgovor. „Zato što je to najljepše srpsko dijete i najljepši srpski izdanak. I pored spoljašnje ljepote koju vrijeme mijenja, prašina prlja i bolest kvari, smrt uništava i izjednačava sa zemljom, Sveti Sava je imao drugu ljepotu, onu unutrašnju, duhovnu ljepotu Božijeg čovjeka, ljepotu ljepšu od cvijeća poljskog, od zvijezde jutarnje, ljepotu jaču od smrti i trajniju od vremena“.

Ljepota Svetog Save, dodao je mladi bogoslov , sastoji se i u njegovoj odluci pri izboru, gdje kao mladi i budući knez Humski, ostavlja dvor očev i sve pogodnosti i počasti koje mu pripadaju, uzima krst Hristov i opredjeljuje se za Carstvo Nebesko. Tim njegovim izborom i čitav srpski rod je izabrao Carstvo Nebesko, Carstvo Hristove istine i pravde.

Prilog slavi Svetog Save na ovoj svečanosti dali su i članovi Recitatorske i Muzičke sekcije Centra veoma uspjelim programom pod poznatim porukom Svetog Save „Pravo hodi na svojim nogama i puteve svoje ispravljaj“ koga su osmislili profesor srpskog jezika Vera Vukašinović i mladi muzički pedagog Dimitrije Čobović. Bila je to svojevrsna oda Svetom Savi izrečena kroz riječ i pjesmu u čast ovog svetitelja i prosvjetitelja.

Kao i svaka druga srpska slava i ova je protekla u lomljenju slavskog kolača. Ovaj svečani čin, uz prvi put prisustvo i učenika Centra, obavio je protojerej-stavrofor Zoran Jerinić uz sasluženje umirovljenog prote Milorada Novakovića, nakon čega su direktorka Žaklina Lelek i radnici Centra upriličili slavski prijem uz čašicu pića i meni koji se trošio „u stojećem stavu“.