Zabilježeno u Rogatici – Stari mural i reljef čekaju restauraciju

28.01.2019.

ROGATICA – Murali su poseban izraz likovne umjetnosti i radi se o slikama na zidu koje imaju svoju estetsku vrijednost i predstavljaju dio istorije vremena u kome su nastajali. Slikaju ih na slobodnim zidovima, malim i velikim, iskusniji umjetnici seko ili fresko tehnikom.

Jedan od više murala na unutrašnjim i vanjskim zidovima zgrada u Rogatici nalazi se u nekad nezaobilaznoj i posebno za vozače kamiona poznatoj kafeni „Kod Toše“ na Stjenicama nedaleko od Rogatice. Uradio ga je u godinama između Drugog svjetskog i posljednjeg Odbrambeno-oslobodilačkog rata nastavnik likovnog vaspitanja u Osnovnoj školi iz Rogatice, rogatički zet Sarajlija Mustafa Neretlić.

Mural je urađen na sjeveroistočnoj strani kafane i preko 40 godina krasi zid ovog objekta, koji sticajem okolnosti nije popularan kao što je kad je u njemu goste služio legendarni Todor-Toša Perović, ali i dalje služi namjeni i prima goste. Radi se o freskopisu koji predstavlja žene za velikim kafanskim stolom na kome su čaše, flaše, meze, pa i gitara u naručju jedne žene. Iako za stolom nema muškaraca i ima tri cjeline na prvi pogled asocira na biblijsku Tajnu večeru.

To je razlog reče sadašnji vlasnik kafane, snajka Tošina, Svjetlana-Ceca Perović, da neki gosti nerado svraćaju u njihovu kafanu, jer u njoj na zidnom muralu, navodno, „vide“ neprikladno prikazanu Tajnu večeru iako se po mnogo čemu razlikuju od poznatog Da Vinčijevog remek djela.

Ali, nije problem samo u tome. Veći je što je mural rađen prije više decenija, pa su vrijeme i ambijnent u kome se nalazi učinili svoje i on je prilično propao. Zub vremena i duvanski dim tome su najviše doprinijeli zbog čega bi mu trebala hitna restauracija. Kako i ko bi trebao to da uradi, vlasnici se još nisu odlučili.

Na Neretlićev boravak u Rogatici podsjeća i reljef u prostorijama u kojim je prije rata bila kafana „Kod Sajke“ u stambeno-poslovnoj zgradi „Tekija“ koja je sada u vlasništvu porodice Ćajić iz Rogatice.

Mlađi Ćajić, Miroslav-Miki, reče da su na istočnom zidu objekta u gipsu urađeni simboli po kojim je Rogatica poznata kao što su borički konji, crteži sa stećaka, srednjovjekovni konjanik, grb vlasteline Pavlović koja je u srednjem vijeku stolovala na Borču, Andrićev most na Žepi… Najkraće rečeno – istorija Rogatice u malom.

I ovdje su vrijeme i rat učinili svoje. Otuda i potreba za intervenciju umjetnika. Što prije to bolje. Najlošije bi ipak bilo da se taj reljef skine. A sve je moguće kad se budemo odlučivali o novoj namjeni prostora u kome se nalazi. Na to se, nadamo se, neće dugo čekati, reče glava porodice Ćajić Milan pokazujući oštećenja na reljefu.

KO JE MUSTAFA NERETLIĆ?

Prema matičnoj evidenciji u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici, rođen je 18. marta 1940. Kao mlad nastavnik likovnog vaspitanja došao je u Rogaticu početkom školske 1966/67. godine. Ovdje je svio porodično gnijezdo oženivši se Rogatičankom iz poznate porodice Hodžić iz Šatorovića, dobio dvije kćerke, napravio kuću i osnovne likovnog stvaralaštva tokom nešto više od 25 godina rada u ovdašnjoj osnovnoj školi prenio na brojne generacije mladih Rogatičana. Sa početkom posljednjeg rata ponovo se vratio u rodno Sarajevo.