HE „Foča“ i HE „Paunci“ najkasnije za šest godina

19.02.2019.

FOČA – Ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić i v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović potpisali su danas u Banjaluci ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje hidroelektrana „Foča“ i „Paunci“ na rijeci Drini, opština Foča.

Nakon potpisivanja ugovora istaknuto je da je Republika Srbija dala značaj ovom energetskom projektu i iskazala interes da učestvuje u izgradnji ovih hidroelektrana, što je potvrđeno i na poslednjoj zajedničkoj sjednici Mješovitog energetskog komiteta Republike Srbije i Republike Srpske, navodi se u saopštenju Vlade Srpske.

Ministar Đokić je naglasio da je obaveza Elektroprivrede Republike Srpske da formira koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos sa Elektroprivredom Srbije, sa ciljem izgradnje ovih energetskih objekata i dodao da će način realizacije projekta i dalji koraci biti usaglašeni na narednoj sjednici vlada Srpske i Srbije.

Procijenjena instalisana snaga hidroelektrane “Foča” je 44,15 megavata, a hidroelektrane “Paunci” 43,21 megavat. Ukupna procijenjena vrijednost ovih investicija iznosi oko 245 miliona evra. Koncesija je dodijeljena na period od 50 godina, a hidroelektrane će biti izgrađene najkasnije u periodu od šest godina od dana potpisivanja ugovora.

Tri brane na 20 kilometara toka

Izgradnja hidroelektrane (HE) Foča na rijeci Drini, instalisane snage 44,15 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 175,8 Gwh, iznosiće 232.743.770 KM, navedeno je u Studiji ekonomske opravdanosti.

Planirana lokacija brane HE Foča je udaljena oko 1,6 km uzvodno od Foče i na oko 10 km nizvodno od planirane lokacije brane Buk Bijela.

HE Paunci na rijeci Drini je instalisane snage 43,21 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 166,9 Gwh.

HE Paunci (Jošanica) je locirana oko 10 km nizvodno od profila brane HE Foča.

Ukupna vrijednost investicije za realizaciju HE Paunci, prema Studiji ekonomske opravdanosti, iznosi 246.434.580 KM.