In memoriam – Zoran Čarkić

01.02.2019.

ROGATICA – U prisustvu velikog broja rodbine, prijatelja i poznanika, radnika Opštinske uprave i bivših saboraca iz Vojske Republike Srpske (VRS) danas je na groblju Podzasadom u Seljanima kod Rogatice sahranjen Zoran (Mila) Čarkić, bivši načelnik i radnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u Opštinskoj upravi u Rogatici.

Pokojni Zoran rođen je 18. juna 1962. godine. U Rogatici je završio osnovnu i srednju školu, a Arhitektonski fakultet u Sarajevu 1990. Kao mlad arhitekta prvo zaposlenje dobio je u tadašnjem Građevinskom preduzeću „Standard“ u Rogatici u kome je radio do izbijanja posljednjeg Odbrabeno-oslobodilačkog rata.

O njegovom učešću u odbrani srpska i stvaranju Republike Srpske na komemorativnom skupu, u punoj Sali Skupštine opštine, govorio je njegov saborac i jedan od starješina Rogatičke lake brigade VRS Milija Đerić.

Zoranov doprinos borbenim uspjesima naše Brigade bio je sjajan, blistav i neponovljiv. To govori i podatak da je u rat ušao u činu pješedijskog poručnika sa Školom rezervnih oficira iz Bileće, a izašao u činu majora.

Po završetku rata jedno vrijeme bio je na funkciji predsjednika Opštinske boračke organizacije. I tu je ostavio dubok i neizbrisiv trag. Uz ostalo, uradio je projekat Spomen-kapele poginulim saborcima koja je sada jedinstven objekat ove vrste na cijelom području Republike Srpske, baš kao što je bio i on kao čovjek, vojnik, starješina, patriota, rekao je Đerić.

Na komemoraciji u slavu Zoranu Čarkiću u ime Opštinske uprave govorila je Andrijana Nešković, načelnik Odjeljenja za opštu upravu.

Našeg Zorana, rekla je ona, pamtićemo po blagom osmjehu i blagoj naravi, sa jakim temperamentom koji je na profesionalnom polju davao svoj maksimum.

U Opštinsku upravu došao je krajem decembra 2002. Na poslove načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove koje je obavljao skoro 11 godina, kada je raspoređen na poslove samostalnog stručnog saradnika i savjetnika u istom Odjeljenju na kome ga je i neumitna smrt zatekla.

Na svim poslovima koje je obavljao ostavio je dubok i neizbrisiv trag. Njegova stručnost i savjestan rad ostaće kao primjer generacijama mladih kolega. Uz redovan posao koji je uvijek obavljao sa velikim entuzijazmom, Zoran se angažovao i na drugim poslovima iz domena arhitekture. Poznato je njegovo učešće oko izgradnje Spomen-kapele poginulim borcima u našeg gradu i projektovanju crkve Svetog Jovana Krstitelja na Crkvinama. To su sada objekti koji će nas vjećno podsjećati na našeg Zorana, rekla je Neškovićeva.

Opijelo povodom smrti Zorana Čarkića održano je u crkvi Svete Trojice u Rogatici. Vodio ga je vopra, njegov Čarkić, legendarni protojerej-stavrofor Vojo iz Istočnog Sarajeva uz sasluženje sveštenika iz Rogatice Predraga Masala, Zorana Jerinića i umirovljenog Milorada Novakovića, te Dragiše Simića iz Čajniča, koji je nadavno svešteno služio na boričkoj parohiji i bio veliki prijatelj sa pokojnim Zoranom Čarkićem.

Na groblju u Seljanima, poslije kraćeg bogosluženja, od Zorana se oprosatio, opet ratni saborac i dugogodišnji prijatelj, Goran Kozić.