Koalicija za zaštitu Janjine

08.03.2019.

ČAJNIČE – Šest čajničkih NVO je poslalo dopis u devet institucija Republike Srpske o zaštiti rijeke Janjine. Riječ je o “EKO centar”, “PED Vijogor”, “Mi volimo Čajniče”, “Park prirode Cicelj”, lovačko udruženje”Cicelj” Sportsko ribolovačko udruženje “Janjina”.

Oni smatraju da izgradnja mini hidrocentrala nema ekonomsku i finansijsku isplativost za opštinu i njene građane, a da je potencijalna šteta po prirodu, okolinu i ekologiju nemjerljiva.

Kako navodi potpisani dokumenta, mini hidrocentrala bi jednom dijelom prolazila kroz zaštićeni Park prirode “Cicelj” i tako bi ugrozila njegov eko-sistem.
Osim toga izgradnja bi dovela do smanjena toka Janjine, ugrozila bi održavanje gradskog bazena, dovela bi do izumiranja rijetkih biljnih i životinjskih vrsta koje nastanjuju riječni tok i njegovu okolinu.

Obratili smo se Opštini Čajniče, gdje nam je načelnik Opštine Goran Karadžić rekao:

“Poslali smo upit Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da daju stručnu procjenu koliko bi ta mini hidrocentrala ugrozila životnu sredinu. Oni su naime nadležni za davanje saglasnosti i dozvola i ovaj put su je dali bez konsultancija za nama. Ne možemo dopusti da se to nastavi, ako bi izgradnja nanijela veliku ekološku štetu i ugrozila našu prirodu i životnu sredinu.”

Iz koalicije za Janjinu navode da je ovo prilika i da se građani Čajniča upoznaju sa ovim problemom, te da zauzmu stav, jer radi se o pitanju od velike važnosti za opštinu Čajniče.