Speleolozi iz Italije istražuju Višegradske pećine

17.03.2019.

VIŠEGRAD – Grupa speleologa iz italijanskog grada Bolonja istražuje pećine na području opštine Višegrad, a u opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu da bi u slučaju značajnijeg otkrića to bila nova turistička ponuda.

„Turistička organizacija Višegrad pružila je pomoć u snalaženju na terenu, kao i u pronalaženju vodiča do lokacija gdje se pećine nalaze. Pećine mogu biti zanimljive i u turističkoj ponudi, naročito za planinare i avanturiste koji vole prirodu“, rekao je predstavnik Turističke organizacije Višegrad Branislav Andrić.

On je istakao da su istraživanja bila na području Višegradske župe i starog grada Dobruna.

„Za sada su skicirali pet do šest pećina i prvi rezulati kažu da su zadovoljni onim što su našli. Istraživanja će biti nastavljena, a svi materijali biće dati na korištenje Turističkoj organizaciji i opštini Višegrad“, napomenuo je Andrić.

Član Speleološkog društva iz Bolonje Luka Pizani rekao je da na području opštine Višegrad obilaze neistražene pećine.

„Naš cilj je da pronađemo pećine, mapiramo ih i kompletiramo dokumentaciju o ovoj neistraženoj regiji. Ovo istraživanje je avanturističkog karaktera, ali se može smatrati i eksploracijom geografskih regija. U svijetu postoje regije koje su još netaknute, a pećine su svakako među njima“, istakao je Pizani.

Luka Brosi iz italijanskog društva speleologa rekao je da su u Višegrad došli kako bi ispitali pećine, a speleološku akciju planiraju u avgustu, jer smatraju da je ovo područje gdje ima mnogo pećina i u kojem će naći velika otkrića.

„Nakon ekspedicija objavićemo sve u našem časopisu, gdje dokumentujemo naše obilaske sa podacima i fotografijama pećina. Kada objedinimo sve, dokumentaciju koju ćemo napraviti predaćemo lokalnim zvaničnicima“, naveo je Brosi.

U Republici Srpskoj je do sada istraženo 14 pećina. Speleolozi tvrde da su sve one pravi biseri prirode, koji bi mogli primamiti hiljade turista.