Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“ Rogatica – Dobar početak nove poslovne godine

22.03.2019.

ROGATICA – Juče, 21. marta, na Svijetski dan šuma, Stručni kolegij Šumskog gazdistva „Sjemeć“, koga sačinjavaju najodgovorniji u kolektivu, održao je redovnu, a ove godine prvu sjednicu.

Pod predsjedavanjem novog v. d. direktora Mladena Lakića, u sjedištu Radne jedinice šumarstva „Sjemeć“ na Sjemeću, analizirani su sa kritičnim osvrtom svi aspekti poslovanja u prošloj i prva dva mjeseca ove godine.

Opšta je ocjena da je „Sjemeć“ ostao na zdravim nogama. Šumsko-uzgojni radovi ostvareni su u granicama planiranih, dok je sječa, privlačenje i realizacija drvnih sortimenata išla iznad planiranih parametara.

Sječa je, rekao je tehnički direktor Gazdinstva Milomir Ećimović, u cjelini gledano: četinari – lišćari, ostvarena sa 8 posto iznad plana. Privlačenje je ostvareno sa 3, a realizacija sa 12 posto iznad plana.

Ono gdje je problem, koji se odrazio i na finansijski rezultat Gazdinstva, je celuloza. Prešla je preko 20 posto ukupne sječe i to je oblast na koju se ne može posebno uticati, jer je prisutan sve veći broj slučajnih užitaka i posebno suvih stabala.

I prva dva mjeseca tekuće godine su dobro počela. U „svetom“ januaru i skraćenom februaru od planiranih 5724 kubika četinara, odsječeno je 5628 kubika ili nešto više od 98 posto itd.

Što se tiče finansija u prošloj godini ukupan prihod ostvaren je u iznosu od 7,875.547 maraka. Troškovi su odnijeli 7,857.681 maraka i ostvarena dobit od 17.866 maraka. Od prodaje šumskih sortimenata zarađeno je 7,136.365 maraka. Lična primanja radnika odnijela su 3,784.000 maraka uz prosječnu platu 209 zaposlenih radnika od 748 maraka.

U investicije, rekao je rukovodilac Službe računovodstva i finansija Vlastimir Lelek, utrošeno je nešto više od 830.000 maraka. Izgrađeno je 8,4 kilometra novih šumskih kamionskih puteva i modernizovano, uz asfaltiranje, 550 metara postojećih puteva.

Na sjednici je posebna pažnja posvećena narednim aktivnostima. Zaključak je da svaki zaposleni radnik mora dati maksimum na svom radnim mjestu. Posebna pažnja posvetiće se zaštiti od požara, jer se ulazi u period kad je, iz ovih ili onih razloga, povećan rizik od izbijanja požara. To traži danonoćni oprez i bdijenje.

I ovoj sjednici prisustvovao je bivši direktor Gazdinstva, a sada aktuelni načelnik opštine, Milorad Jagodić. Vođen dugogodišnjim iskustvom posebno je skrenuo pažnju na problem visokog procenta celuloze u kojoj se kriju značajna finansijska sredstva. Osvrnuo se i na oprez od požara uz napomenu da je uspjeh „Sjemeća“ ne samo interes zaposlenih radnika i njihovih porodica, nego i cijele lokalne zajednice.

Stručni kolegij je upoznat i sa izvršenim kontrolama poslovanja Gazdinstva u periodu između dvije sjednice, odnosno 24. oktobra prošle i ove sjednice. Obavljeno je 7 kontrola, uglavnom šumarskih inspekcija, i sve su bile sa ocjenom uredno stanje.

Kolegij se upoznao i sa povredama radnika u periodu između dvije sjednice. Desilo ih se 5 i sve su bile lakše prirode. U njima su povrijeđena četiri sjekača i jedan „činovnik“.

Ova sjednica je imala i svečarski karakter. Iskorišćene je da se odaju priznanje dugogodišnjim radnicima Gazdinstva Marku Tomoviću, Miri Štica i Milanku-Mići Jovičiću, koji su otišli u penziju. Uručeni su im i skromni pokloni (ručni satovi) u znak sjećanja na godine provedene u Gazdinstvu. Marko Tomović, kao inžener šumarstva, i Mira Štica, kao diplomirani pravnik, su cijeli radni vijek proveli u subjektima „Sjemeća“, dok je dobro i zlo sa radnicima ovog kolektiva Mićo Jovičić, kao vozač, dijelio cijeli poslijeratni period.