Timovi za rješenje problema zagađenja vodotokova Drine i Lima

23.04.2019.

VIŠEGRAD – Na današnjem sastanku u Višegradu resornih ministara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske u vezi sa rješavanjem problema zagađenja vodotokova Drine i Lima dogovoreno je formiranje timova koji će evidentirati sve deponije na ovim rijekama da bi potom bio obezbijeđen novac za njihovo uklanjanje.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da će resorna ministarstva Srpske i Crne Gore u roku od sedam dana formirati tim za rijeku Taru, gdje najveću količinu plutajućeg otpada čine drvni sortimenti.

Ona je navela da će, osim ovog, biti formiran još jedan stručni tim za identifikovanje divljih deponija.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je da će Srbija pomoći ovaj projekat i stručno i finansijski, navodeći da je tehnologije za zbrinjavanje otpada moguće predložiti tek kad bude utvrđeno šta se tačno nalazi na deponijama.

On je naglasio da je na svaku divlju deponiju potrebno postaviti kameru i pristupiti kažnjavanju i represiji.

„Biće kažnjen svako ko bude uhvaćen da baca smeće. U Nacionalnom parku `Đerdap` ne postoji nijedna divlja deponija, jer su kamere i represija odigrali bitnu ulogu“, istakao je Trivan, dodajući da u Srbiji ima više od 4.000 divljih deponija.

Trivan je naglasio da se rezultati aktivnosti mogu očekivati krajem godine.

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović rekao je da postoje dva načina rješavanja problema otpada – jedan je edukacija, a drugi je represija.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je formiranje timova koji će evidentirati sve deponije na Tari i Limu prvi korak za rješavanje problema plutajućeg otpada.

„Nadam se da će krajem godine biti vidljivi potezi i napokon uklonjeno smeće koje dolazi u našu opštinu“, naveo je Đurević.

Direktor „Hidroelektrana na Drini“ Nedeljko Perišić rekao je da je ovaj problem u najvećoj mjeri rješavalo ovo preduzeće.

„Prema finansijskim procjenama, rješavanje problematike plutajućeg otpada naše preduzeće košta od 200.000 do 300.000 KM godišnje“, naveo je Perišić.

On je naglasio da neće biti lako riješiti ovaj problema, jer njega generišu i priroda i čovjek.

„Cjelokupna problematika na našem akumulacionom jezeru jeste posljedica negativnog ljudskog uticaja na životnu sredinu. Zločin prema životnoj sredini je zločin prema životu, što bi trebalo da bude krajnji zaključak današnjeg sastanka, nakon kojeg treba da budemo mudriji i vredniji i da ovakve prizore više ne gledamo“, napomenuo je Perišić.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici opština Bajina Bašta, Rudo, Višegrad, Bjelo Polje, Priboj, Berane i Prijepolje i direktori hidroelektrana „Bajina Bašta“, „Višegrad“ i Limskih hidroelektrana.

Nakon sastanka, koji je održan u upravnoj zgradi Hidroelektrane Višegrad, ministri i predstavnici opština posjetili su mjesto plutajućeg otpada na rijeci Drini i Hidroelektranu Višegrad.