Nevolje stočara u Rogatici – Vukovi kolju domaće životinje

20.06.2019.

ROGATICA – Nema skoro dana a da u Rogaticu ne dođe vijest da su u nekom selu vukovi zaklali jednu ili više ovaca ili neku drugu domaću životinju.

Ipak, najviše je stradalo stado Koviljke-Rade Ćorić u selu Sjeversko kod Borika. U njeno stado od 19 odraslih grla, jer su jagnjad na sreću ostala u štali, koja su bila na paši nedaleko od porodične kuće Ćorićeve i sela u prijepodnevnim časovima upao je jedan, a sudeći prema „učinku“, smatra se da ih je bilo znatno više, vukova. On ili oni, ostavili su pravu pustoš i užasan prizor.

U njihovom piru koji je trajao vrlo kratko ostalo je mrtvo devet odraslih ovaca, od kojih je utvrdila Komisija za procjenu štete Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti, utvrdila da je šest grla bilo teško oko 60 i tri dvizice od najmanje 50 kilograma, reče predsjednik Komisije, dipl. inženjer poljoprivrede, Momir Obradović.

Pored uginulih, naglasio je on, četiri ovce su bile žive, ali sa povredama od kojih će po svemu sudeći uginuti. I uginule su, javljeno je sa Borika.

Prema procjeni Komisije, bez naknadno uginulih ovaca, šteta je 1785 maraka. Pošto je šteta od vuka kao nezaštićene divlje životinje i zbog toga što vlasnica nije upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava (APIF), ista nema pravo na naknadu štete i podsticajna sredstva za vanredne pomoći.

Ali, tako nije mislio načelnik opštine Milorad Jagodić. On je s obzirom na to da se radi o samohranoj ženi sa penzijom od 190 maraka, kojoj su ovce bile dopunski izvor prihoda za život, donio je odluku da joj se za bar minimalnu obnovu stada, pruži pomoć u iznosu od 1000 maraka.

I Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“ pomoglo je Ćorićevoj. Vlastimir Lelek, rukovodilac Računovodstvene službe, reče da je ovih dana na njenu adresu uplaćeno 500 maraka za obnovu stočnog fonda.

Vukovi prave štete i drugim stočarima širom opštine. Andanu Divoviću iz Osova, zaklali su čak 11 ovaca, Radivoju Rackoviću iz Obadi dvije ovce. Zoranu Limiću iz Brankovića jednog bika su zaklali, a drugog teško povrijedili. Radomiru Đeriću iz Babljaka zaklali su bika, a štetu je imao i Brane Džida sa Borika, Miloje Radojičić iz Solakovića i više stoćara iz Žepe, na području Kozića i nekim drugim selima, koji, znajući da nemaju šanse za naknadu štete, i ne prijavljuju je, naglašavaju u opštini.

Mnogi se pitaju otkud na jedanput pojava ovoliko vukova? Nije čudo, jer ih je po prebrojavanju u februaru ove godine u privrednom lovištu ŠG „Sjemeć“ registrovano 45, od kojih su četiri u planu za odstrel ove godine. Smatraju da je to dovoljno, jer ostale hrane putem hranilišta na Bokšanici i Sjemeću.

Brojali su i u Lovačkom udruženju „Rogatica“. Radoslav Ristanović, predsjednik Udruženja, reče da su nabrojali 23 vuka. I oni su osudili za odstrel 4 vuka. Ristanović još reče da je najbolja preventiva da vukovi ne čine štetu njihovo hranjenje na hranilištima. Dok se to redovno radilo, vukovi nisu pravili štete. Sada se tu dobrim dijelom zakazalo i oni, zbog gladi, uzimaju danak.