Odigrana predstava o Diani Budisavljević

29.06.2019.

ANDRIĆGRAD – U sklopu „Vidovdanskih svečanosti“ večeras je u Andrićgradu odigrana predstava „Pu spas za sve nas“ autora Jelene Puzić, u kojoj je riječ o humanitarki Diani Budisavljević koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila više od 7.500 srpske i jevrejske djece iz koncentracionog logora Jasenovac u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

„To je monodrama koja prikazuje njen život u ratnim godinama kroz njeno kratko prisećanje u trenutku kada je rat već prošao“, rekla je Puzićeva.

Ona je navela da je predstavu doživljavala vrlo emotivno iz ličnih razloga, ali i zbog naboja same te priče i velike tragedije koja se desila.

„Dianina sudbina je tužna, jer je ostala zaboravljena od svog naroda koji je mnogo zadužila, a sve to zajedno kad se spoji razlog je za tešku dramu“, istakla je Puzićeva.

Ona je posebno zahvalila Andrićgradu i njenom tvorcu Emiru Kusturici, te dodala da je i prije gostovala u ovom turističkom kompleksu.

Diana Budisavljević je humanitarka austrijskog porijekla koja tokom Drugog svjetskog rata spasila veliki broj djece, a da bi sačuvala podatke o djeci koju je zbrinjavala tokom rata vodila je kartoteku o njima, sa nadom da bi jednog dana mogla biti vraćena svojim biološkim porodicama.