Obrt u liječenju Rogatičanina Siniše Draškovića

23.07.2019.

U NICU UMJESTO PADOVE

ROGATICA – Siniša Drašković iz Rogatice, koji sa bolesti bubrega kuburi od 2012., a na dijalizu svakod drugog dana ide u Univerzitetsku bolnicu Foča od polovine avgusta prošle godine, potrebnna je kadaverična transplantacija bubrega.

U početku je bilo zamišljeno da se to odradi u italijanskoj Padovi uz plaćanje 65.000 evra. Pošto je to ogromna suma sredstava, već nekoliko mjeseci traje akcija, podržana i od „Glasa Srpske“, za prikupljanje pomoći za put i liječenje u Padovi, iznenada je dobila obrt.

Umjesto u Padovi, Draković će kad sakupi 60.000 evra i stvlre ostali, prije svega medicinski preduslovi, na operaciju ići u francusku Nicu u kojoj su nove bubrege dobili braća Mojevići iz Rogatice.

– Koliko sam ja razumio, kazuje Drašković, razlog za promjenu je u tome što naša zemlja nema o tome ugovor sa Italijom, pa sam upućen na „Otvorenu mrežu“ u Sarajevu sa kojom je ovih dana potpisan ugovor da Drašković uđe u nacionalni transplantacioni program Francuske, Španije i Turske pod uslovima i cijenama kao za državljane tih zemalja, a ona je 60.000 evra.

Zahvaljujući ljudima dobre volje Draškovići su kroz dosad provedene akcije obezbijedili 40.000 i ta sredstva su kao avans već uplaćena na odgovarajući račun. Time je stvorena mogućnost i Drašković je stavljen na spisak čekanja za transplantaciju.

Za nedostajućih 20.000 evra humanitarna akcija i dalje traje. Malo je splasnula jer su se očito ispraznili džepovi dobrih ljudi koji su je pratili.

– Ja sam do neba zahvalan svim koji su i do sada dali prilog za moje liječenje. Ipak, molim ljude dobre volje da me još malo pomognu. Nadam se i pomoći Fonda zdravstvenog osiguranja. Sa mojim izliječenjem prestale bi, ili bi bar bile umanjene, obaveze koje vuče dijaliza i lijekovi koji prate hipertoničare i kardiopate, kazuje Drašković.