Švajcarska pomaže Rogatici – Projekti za bolje sutra

30.07.2019.

ROGATICA – Vlada Švajcarske putem Agencije za razvoj i saradnju pri Ambasadi u BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) posljednih godinu i po dana finansijski i na druge načine pomaže realizaciju nekoliko značajnih projekata za bolje sutra u opštini Rogatica.

Jedan od tih projekata je i izrada Strategije lokalnog razvoja za narednih 10 godina a u njoj je opremanje i na druge načine podrška Udruženju djece i omldine ometene u razvoju „Rastimo srećno“, oprema jedne veterinarske ambulante i nekih drugih projekata.

S tim u vezi juče je u posjeti opštini Rogatica boravila je Barbara Datviler Šojr, direkktor agencije za razvoj i saradnju pri Ambasadi Švajcarske u BiH i Aida Luković-Hošo, voditelj Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILOP) Ujedinjenih nacija u BiH sa saradnicima.

Posjeta je počela u prostorijama Udruženja djece i omldine ometene u razvoju „Rastimo srećno“, gdje je goste dočekao predsjednik Mile Ćebić koji ih je upoznao radom i problemima Udruženja koje okuplja oko 50 registrovanih članova sa posebnim potrebama uz napomenu da to nije i posljednja brojka, jer ima i onih koji iz različitih razloga nisu u udruženju.

Ćebić se osvrnuo i na pomoć koju su dobili od Švajcarske putem opštine i UNDP-ija, a posebno se raduju opremenju buduće senzorske sobe koja će raditi u prostorijama Doma zdravlja „Dr Zoran Mitrović“ u kojoj će se provoditi višestruke terapije kod djece i ostalih građana sa autizmom i oštećenim sluhom, vidom, mirisom i drugim čulima.

Nakon posjete Udruženju „Rastimo srećno“ gošća iz Švajcarske Datviler rekla je da je došla u Rogaticu da se na licu mjesta upozna sa rezultatima projekata koje finansira Vlada Švajcarske, pa i ovdje u Udruženju „Rastimo srećno“.

– Mogu reći, naglasila je ona, da sam impresionirana viđenim. Djeca sa posebnim potrebama dobijaju pravu vrstu pomoći i usput se socijalizuju što je i naš cilj i želja. Zato nam je veoma drago što je opština Rogatica prepoznala ovaj projekat i uključila ga u svoju Strategiju razvoja kao jedan od prioriteta.

Na ovome se nije stalo. Već juče poslije podne otvoremna je veterinarska stanica u koju je od ukupne projektne vrijednosti od 45.000 maraka švajcarska vlada i UNDP uložili 33.000 maraka za opremu i instrumente posebno u oblasti sterilizacije napuštenih pasa i mačaka.

Predstavnike Ambasade Švajcarski i UNDP-ija primio je i načelnik opštine Milorad Jagodić, a po podne svi su kao što je već rečeno, prisustvovali otvaranju veterinarske stance „Animal vet“ za čiju opremu je najviše sredstava obezbijedila Vlada Švajcarske a realizovao UNDP-i.

Gospođa Šojer rekla je na kraju da opština Rogatica može računati i na nove projekte koje će finnsijski podržati Vlada Švajcarske preko UNDP-ija.