Održan festival folklora „Licidersko srce“

17.08.2019.

VIŠEGRAD – U Andrićgradu je danas održan Međunarodni festival folklora „Licidersko srce“ koji je okupio učesnike iz Njemačke, Češke, Ukrajine, Gruzije i Republike Srpske.

Festivalu je prethodio svečani defile ulicama Višegrada i prijem učesnika u opštini.

Festivalu je prisustvovao i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, koji je rekao da je veoma značajno da se Srpska, odnosno opština Višegrad, prezentuje kao turistička destinacija sa svim potencijalima koje ima.

„Ovaj festival se po osmi put održava u Višegradu, a podršku ovoj manifestaciji daje i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji“, rekao je Klokić novinarima.

On je istakao da se sa ove manifestacije šalje poruka da djeca treba da se druže, šire poznanstva, razmjenjuju kontakte, budu ambasadori Srpske u svijetu i prenose lijepe uspomene iz Republike Srpske i Srbije.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je veliki značaj festivala za opštinu i čitavu Republiku Srpsku i regiju.

„Ova manifestacija promoviše, ne samo kulturu, nego i turizam i turističke potencijale naše opštine“, istakao je Đurević.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je ovaj festival u funkciji promocije odnosa Republike Srpske i Srbije i da je značajan za očuvanje nacionalnog identiteta, kulture, tradicije i običaja.

On je istakao da festival širi ljubav i promoviše saradnju.

Festival „Licidersko srce“ trajaće do ponedjeljka, 19. avgusta, a održava se u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu.

Organizator Festivala je Udruženje građana „Era“, a suorganizatori su grad Užice, Turistička organizacija Zlatibor i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, čijim se zalaganjem ta manifestacija godinama održava i u Andrićgradu i Višegradu.