Okončan Ilindanski sabor „Borike 2019“ [FOTO]

03.08.2019.

ROGATICA – Ovogodišnji trodnevni Ilindanski sabor „Borike 2019“ kao što je počeo, okončan je nizom različitih manifestacija. Juče, na sam dan Svetog proroka Ilije, u prisustvu većeg broja vjernika i drugih građana sa platoa Borika, iz Rogatice, Sokoca, Višegrada i ostalih susjednih opština, ali i dijaspore u kojoj živi i radi veliki broj Boričana, počelo je svetom liturgijom u boričkoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla i litijom u okviru koje su prislužene svijeće zadušnice i položeni vijenci pred Spomen-obilježjom koje u porti crkve čuva uspomene na 81 poginulog borca i 10 civilnih žrtava ovog kraja iz posljednjeg Odbrambeno-oslobodilačkog rata. Vijenac Opštine Rogatica položili su načelnik Milorad Jagodić i predsjednik SO-e Đoko Razdoljac, a Opštinske Boračke organizacije novoizabrani predsjednik Mišo Sokolović i Zoran J. Kosorić.

Nakon toga otvorena je izložba narodnih rukotvorina, suvenira, pčelinjih proizvoda i imena drugih predmeta narodnog stvaralaštva ovog kraja i cijele opštine.

Već treću godinu u okviru Ilindanskog sabora organizovana je i izložba slavskih kolača. Ove godine takmičilo se 10 domaćica i Anđela Božić, djevojčica od 11 godina iz Rogatice. Žiri u sastavu Predrag Masal, sveštenik, Predrag Ujić, direktor Opštinske Turističke organizacije i domaćica Milica Krunić, za najbolji krsni kolač odabrao je kolač koga je donijela Radislavka Kovačević iz Sokoca. Drugo mjesto zauzeo je kolač Dragice Vraćević iz Rogatice i treće Slađane Ujić iz Podgaja kod Rogatice, dok je mlađanoj Anđeli Božić pripala specijalna nagrada kao podstrek da nastavi putem njegovanja ove tradicije.

SPORTISTI BORIČKOM SLAVLJU

Održano je i više različitih sportskih takmičenja. Među njima su tradicionalne pješačke i konjske trke, navlačenje konopca, skok u dalj i vis i bacanje kugle, ali i polufinalna i finalna utakmica dvodnevnog turnira u malom fudbalu koji je okupio 7 ekipa sa područja Mjesne zajednice Borike, koja je uz Crkvenu opštinu Borika i maksimalnu podršku opštine Rogatica bila organizator i ovogodišnjeg sabora.

Evo učinka sportista. U trci arapskih konja pobijedilo je grlo Danka Bojata, koga je jahao Miljan Đerić. Kod „bosanaca“ prvo na cilj je došlo grlo koga je jahao i čiji je vlasnik Mijat Cvijetić.

Zanimljivo je bilo i povlačenje konopca. Bilo je to u neku ruku međunarodno takmičenje, jer je među prijavljenim ekipama bila i ekipa iz Gornjeg Milanovca, koja je i osvojila prvo mjesto ispred „Sokolova“, koje je vodio Nenad Sokolović, i ekipe sa Sokoca.

Pažnju brojnih gledalaca privukli su i skokovi u dalj u muškoj i ženskoj konkurenciji. Kod muškaraca prvo mjesto osvojio je Danilo Veljović, skokom od 2,96 metara, a kod djevojaka Magdalena Ilić.

U skoku u vis, opet je najbolji bio Danilo Veljović sa skokom od 135 centimetara.

U bacanju kugle ubjedljivo prvo mjesto osvojio je Marko Lubarda iz Sokoca, koji je bacio kuglu 13,47 metara, ispred Ivana Ćebića sa 11,34 i Stefana Ećimovića koji je kuglu bacio 10,53 metara.

Okončan je i dvodnevni turnir u malom fudbalu. Među 7 ekipa koje su se taskmičile u finalu su se sastale ekipa Konoba i Budeta i posije zanimljive igre u regularnom vremenu bilo je 3:3 da bi ekipa Konobe u penalima bila uspješnija i pobjedila sa ukuonim rezultatom 5:3 osvojivši pri tome pobjednički pehar i skromnu novčanu nagradu. Nagrade su dobili i tri prvoplasirana takmičara u svim ostalim sportovima.

Da se tradicija ne bi iznevjerila boričko slavlje začinjeno je i narodnim kolom. Igralo se do kasno u noć.