Probraženjski dani u Rogatici – Veče sa Jelenom Bačić-Alimpić

15.08.2019.

ROGATICA – Veče sa bivšom istaknutom novinarkom i sve poznatijom i više puta nagrađivanom književnicom Jelenom Bačić-Alimpić, u srijedu uveče, u organizaciji Narodne bibliuoteke „Vojislav Lubarda“, bilo još jedna u nizu manifestacija Preobraženjskih dana posvećenih Krsnoj slavi i Danu opštine Rogatica, Preobraženju Gospodnjem. Okupilo je skoro punu salu bioskopa i prema svemu u potpunosti opravdalo očekivanja da će biti veče za pamćenje.

I tako je bilo. U nadahnutom razgovoru Jelena je govorila o svom književnom opusu od kako je 2010. godine objavila svoj književni prvenac, roman „Ringišpil“ koji je vrlo brzo postao najprodavanija i najčitanija knjiga domaćih autora i preveden na turski, makednonski, bugarski i slovački jezik.

Poslije „Ringišpila“ došle su „Pismo gospođe Vilme“, Posljednje proljeće u Parizu“, „Kofer iz Berlina“ i tako do zadnje, 10-te njene knjige „Njegove bele rukavice“, koja je objavljena 3. juna ove godine i već postala najčitanija knjiga u Srbiji i regionu.

Nakon „oficijelnog“ predstavljanja najnovije knjige, Jelena je, silazeći sa bine sa mikrofonom u rukama, vodila prisnu konverzaciju sa prisutnim u skoro do vrha punoj sali gradskog bioskopa. Na pitanje jednog vjernog čitaoca njenih knjiga rekla da su joj sve njene knjige drage na svoj način, ali da se nekako izdvaja „Posljednje proljeće u Parizu“, a „Ringišpil“ najemotiovniji. Uz to istakla je da najviše piše u kasnim večernjim i noćnim časovima, dok u jutarnjim i dnevnim časovima radi posao domaćice, supruge i majke dvoje djece – sina Marka i kćerke Dunje.

Na kraju skoro jedno i po sata susreta sa Rogatičanima, više njih, pogotovo mladih, kupilo je najnoviju knjigu Jelene Bačić-Alimpić „Njegove bele rukavice“ na koju se ona sa zadovoljstvom potpisala.

U okviru Preobraženjskih dana juče su na terenima Sportsko-rekreativnog centra „9. januar“ otvoreni turniri fudbalskih nada i teniski turnir.

Turnir fudbalskih nada, 10-ti po redu, na kome će za četiri dana trajanja, učestvovati do sada prijavljenih 60 ekipa iz regiona među kojom je Crvena zvezda iz Beograda, Budućnost iz Arilja, Radnik iz Bijeljine, Leotar iz Trebinja, Slavija i Tempo iz Istočnog Sarajeva, Breznica iz Pljevalja i brojni drugi sa oko 700 mladih fudbalera, otvorio je predsjednk FK Mladost Željko Ćuzulan, koji je tom prilikom istakao da turnir iz godine u godinu dobija na masovnosti i kvalitetu.

Ćuzulan je spomenuo i bezrezervnu podršku opštine Rogatica na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem. Nije zaboravio spomenuti ni pomoć ŠG „Sjemeć“ i Doma zdravlja „Dr Zoran Mitrović“, Centra za kulturu i sport „Radenko Mišević“ i nekih drugih privrednih kolektiva i roditelja djece koja pohađaju školu fudbala pri FK Mladost.

Na teniskom turniru učestvuje 12 najboljih tenisera iz Rogatice, Sokoca i nekih drugih okolnih mjesta.

Osmodnevne Preobraženjske svečanosti nastavljaju se danas utakmicama u okviru turnira fudbalskih nada i tenisa, a u 18 časova počeće utakmice na turniru u uličnom basketu. Tu je i veče za djecu, te prikazivanje dokumentarnog filma Srđana Aleksića „Uranijim 238“ i promocija knjige „Moja priča“.