Rogatica proslavila krsnu slavu u Dan opštine [FOTO]

19.08.2019.

POVELJA OPŠTINE BOLNICI U FOČI

ROGATICA – Brojne manifestacije posvećene Krsnoj slavi i Danu opštine Rogatica Preobraženju Gospodnjem okončane su danas svečanom sjednocom SO-e na kojoj je prigodnu besjedu održao načelnik opštine Milorad Jagodić, a zatim su uručena priznanja zaslužnim za doprinos od opšteg značaja i afirmaciju opštine. Dobili su ih Univerzitetska bolnica u Foči, porodica nedavno preminulog mladog košarkaša Igokee Srećka Forcana iz Aleksandrovca i mlada atletičarka Snežana Ćaćić.

Bolnica u Foči dobila je Povelju kao najveće opštinsko priznanje, porodica Srećka Forcana Zahvalnicu, a mlađana Snežana Ćaćić novčano je nagrađena.

– Univerzitetska bolnica u Foči pruža zdravstvene usluge sekundarnog i tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite, između ostalih stanovnika, i stanovništvu naše opštine. Uz to, najveći dio specijalista iz bolnice Foča dolazi u naš Dom zdravlja kako bi pružio zdravstvene usluge našem stanovništva. Prema podacima Doma zdravlja „Dr Zoran Mitrović“ Rogatica u prosjeku godišnje zbrine se oko 2000 pacijenata, od kojih se oko 500 zadrži na bolničkom liječenju. U fočanskoj bolnici se rodi i najveži broj novorođenčadi sa područja naše opštine, pa otuda i odluka da joj se dodijeli ovo veliko priznanje, rekao je predsjednik SO-e Đoko Razdoljac.

Zahvalnica opštine, dodao je Razdoljac, podshumno dodijeljena je porodici Srećka Forcana da bude jedan od potsjetnika na život i uspjehe njihovog rano preminulog sina i brata Srećka, koji je, iako je imao svega 16 godina ostavio neizbrisiv trag u sportskoj istoriji naše opštine, Republike Srpske, BiH i Srbije.

Što se tiče novčane nagrade nju ove godine dobija 15-godišnja istaknuta atletičarka koja brani boje Atletskog kluba u Rogatici i njeno ime pronosi diljem Republike Srpske, BiH i Srbije, baveći se skokovima u vis i dalj, trčanju sa preponama na 80 i 100 metara i vlasnik je velikog broja medalja osvojenih na mitinzima širom Srpske i BiH, ali i u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Beranima, Pljevljima…

Priznanja opštine laureatima je uručio načelnik Milorad Jagodić, a na Povelji koju je dobila Bolnica u Foči, zahvalio se njen direktor doktor Radmilo-Miko Marić.

U okviru slavlja u Rogatici obavljena je i svečana liturgija u ovdašnjoj crkvi Svete Trojice, koju su služili sveštenici ove crkve uz sasluženje Miljana Rađenovića iz crkve u Blažuju i đakona iz Višegrada Vukadina Pajovića, i litija od crkve do zgrade opštine, gdje je obavljeno lomljne slavskog kolača a u motelu „Park“ upriličen slavski ručak za zvanice iz javnog, privrednog i društveno-političkog života opštine i iz cijele Sarajevsko-romanijske i Gornje drinske regije.

Skupu se tom prilikom obratio načelnk opštine Milorad Jagodić koji je pozdravio prisutne, posebno goste iz susjednih opština i Grada Istočno Sarajevo. U kratkim crtama osvrnuo se i na aktuelni trenutak u opštini istakavši da su u toku brojni infrastrukturni zahvati kojim se želi da učini lakši i bolji život u gradu i na selima. Uz ostalo napomenuo je da su u toku završni radovi na sanaciji krova na zgradi Osnovne škole i Dječijem vrtiću, osvježava se okoliš i zgrada opštine, bazen za kupanje pri kraju je izgradnje i traži se mogućnost da se on pokrije i postane zatvorenog tipa. Priprema se i stavljanje tartan staze i početak izgradnje sportske dvorane u okviru Sportsko-rekreativnog centra, postavlja se LED rasvjeta u gradu i poduzimaju neki drugi manji ili veći infrastrukturni zahvati da nam Rogatica bude ono što želimo – da stignemo i prestignemo neke susjedne gradove i opštine, rekao je načelnik Jagodić.