Stakorina ogorčena suđenjem podnijela žalbu

19.08.2019.

ČAJNIČE – Nakon utakmice drugog kola Druge lige Republike Srpske grupa “Istok” između OFK “Glasinac” i FK “Stakorina” čajnički tim ogorčen suđenjem podnio je žalbu. Iz čajničkog kluba ističu da je suđenje u najmanju ruku bilo “diskutabilno”. Mi vam u cjelosti prenosimo žalbu čajničkog kluba.

PREDMET: Žalba na suđenje.

Poštovani!

Nakon odigrane utakmice 2. kola Druge lige – grupa Istok , između OFK „Glasinac 2011“ Sokolac i FK „ Stakorina“ Čajniče dana 18.08.2019.godine i niza neregularnosti i nelogičnih odluka donijetih od strane glavnog sudije Goran Lakić iz Brčkog, a na štetu FK „Stakorine“ Čajniče želimo ovim putem da podnesemo žalbu i zatražimo hitno preduzimanje svih mjera i sankcija protiv gore navedenog sudije.

Ovim putem želimo da navedemo taksativno sve sporne situacije i evidentne greške glavnog sudije koje su uticale na samu igru, a svakako i na krajnji rezultat utakmice.

Prije svega, prvih 30 minuta prvog poluvremena utakmice, nismo dobili na uvid, što je dovoljno za sumnju u određene neregularne radnje i prikrivanje pogrešnih odluka na štetu FK „Stakorina“ Čajniče. Naime u tome periodu bila je jedna sporna situacije gdje je igrač gostiju Dalibor Damjanović u situaciji 1 na 1 prolazi gostujućeg igrača Pejanović Marka ( broj 5 ) i biva srušen „hokejaškim zahvatom“, ali za glavnog sudiju to nije bilo dovoljno za prekršaj iako je to bila stopostotna šansa za pogodat. Takođe u prvih pola sata na klupi gostiju su bila prisutna lica koja nisu bila u zvaničnom protokolu ukamice, a koja su u tom periodu nizom psovki i uvreda vrijeđali igrače FK „Stakorine“, kao i glavnog sudiju sa riječima („znate li vi gdje ste došli, šta ovdje tražite, znate li kome sudite“) sa različitim psovkama („p…a vam materina, j…..m vam mater itd.“) Za prvih 30 minuta sudija je dodjelio dva žuta kartona igračima FK „Stakorine“ bez ikakvog povoda, dok domaćim igračima je tolerisao znatno grublju igru i salve brojnih uvreda na račun njega i naših igrača.

Ostalih 16 minuta prvog poluvremena je snimano i ovom prilikom Vam ukazujemo na sporne situacije i učinjene sudijske greške, i to:
– U 33 minuti utakmice igrač FK „Stakorine“ je spriječen u prodoru u polukontri povlačenjem za dres za leđa bez javne opomene;
– U 35 minuti igrač Stakorine na tritesetak metara od protivničkog gola prima loptu i kreće u prodor, ali igrač domaćeg tima Pejanović Marko ponovo na krajnje nekorektan način sa laktom u glavo prekida akciju, ali glavni sudija iako je bio u neposrednoj blizini ne dosuđuje faul.
– U 36 minuti igrač Stakorine Nešković Nikola interveniše i izbija loptu u aut, pomoćni sudija signalizira aut što se vidi na snimku, a glavni sudija iz samo njemu znanih razloga trči i dodjeljuje žuti karton našem igraču.
– U 42 minutu jedan od startova igrača broj 10 (Lukić Bojan) nije sankcionisan kartonom.
– U 43 minutu igrač domaćih Pejanović Marko konačno dobija i prvu javnu opomenu, iako je zaslužio da je dobije mnogo i ranije.

Drugo poluvrijeme:
– U 9:00 minutu drugog poluvremena jednom od najboljih igrača Stakorine Jovici Dačeviću glavni sudija daje prvi žuti karton iz razloga što se nije dovoljno odmakao od mjesta gdje je dosuđen faul iako naš igrač nije imao namjeru da opstruiše igru.
– U 15 minutu drugog poluvremena sve kulminira kada glavni arbitar odlučuje o utakmici. FK „Sakorina“ kreće u polu kontru gdje naš igrač Damjanović Dalibor prolazi domaćeg igrača Pejanović Marka, koji sa laktom u glavu sprječava stopostotnu šansu ( izbijena dva zuba našem igraču), sudija dosuđuje običan faul, bez javne opomene koja bi u tom slučaju značila i crveni karton za domaćina. Mi izvodimo slobodan udarac, domaćin interveniše i prebacuje loptu na drugu stativu, naš igrač vraća loptu u šesnaesterac, a pomoćni sudija podiže zastavicu ( iako je na snimku teško utvrditi da li je ofsajda i bilo), lopta dolazi do Jovice Dačevica koji šutira, a glavni vidjeći reakciju pomoćnog sudije uzima pištu posle šuta našeg igrača ( što se jasno vidi na snimku) i daje mu drugi žuti karton. Da apsurd bude veći iz te akcije domaćin kreće u napad prolaze po desnoj strani i centrira, a igrač domaćih u našem šesnaestercu rukom prima loptu, odigrava povratnu loptu i domaćini postižu vodeći pogodak. Pogađate glavni arbitar ostaje nijem i ne reaguje iako se i na snimku vidi sve gore navedeno.
– U 19 minuti drugog poluvremena domaći igrač broj 10 ne dobija javnu opomenu iako je evidentno da je namjerno udario igrača Sakorine.
– 21:00 minuta drugog poluvremena sumnjiva situacija u kojoj gostujući igrač u svome šesnaestercu interveniše i napucava svoga igrača u predjelu ruke, a glavni sudija ne signalizira ništa.
– 27:00 minuta drugog poluvremena sudija ne sankcioniše grubu igru što bi značilo i crveni karton za igrača domaće ekipe.
– U samo dva minuta 31:00 i 32:00 minuta drugog poluvremene desila su se dva strašna starta domaćih igrača ( ponovo igrača sa brojem 5 i 10) sa jasnom namjerom da se protivnik povrijedi, a sudija iako je bio na samo dva metra od događaja ne sankcioniše ih i ne daje im kartone koji bi značili i njihovo isključenje iz igre.
– U 34:00 minuti drugog poluvremena igrač Stakorine Nemanja Gigović prolazi po lijevoj strani domaćina i u momentu centaršuta gostujući igrač sa dvije noge starta na njega i tom prilikom dolazi do povrede ( nagnječenja cjevanice) našeg igrača, ali gospodin Goran Lakić ne dosuđuje jedanaesterac.

Sve ovo gore navedeno dokazuje da je glavni sudija utakmice imao dvostruke aršine i da nije postupao po fudbalskim pravilima. Domaćinu je puštena znatno oštrija igra na granici regularnosti, a igračima Stakorine je davao žute kartone bez ikakvog povoda i razloga, a sve sa ciljem uticanja na igru i krajnji rezultat utakmice.

Mi i posle svega želimo da čestitamo domaćinu na ostvarenoj pobjedi, ali je sramota da Fudbalski savez Republike Srpske predstavlja i sudi čovjek kao što je Goran Lakić, a što je i predstavnik FK „Stakorine“ Čajniče na pomenutoj utakmici Furtula Miroslav i rekao delegatu utakmice ( Jovanović Nenadu) i kontroloru suđenja ( Sofrenić Zoranu).

Ovakvim postupanjem sudije FK „Stakorina“ oštećen je i za narednu utakmicu sobzirom da jedan od najboljih igrača zbog neopravdano dobijenog crvenog kartona neće biti u prilici da pomogne saigračima.

Zbog ovakvog postupanja, a i u cilju i sprječavanja budućih sličnih postupanja od strane djelilaca pravde, tražimo da se glavni sudija Goran Lakić adekvatno sankcioniše i izuzme sa daljih mečeve koje bude igrao FK „Stakorina“ Čajniče.

Nadamo se da će te uvažiti ove naše razloge i donijeti pravednu odluku, a sve u cilju zaštite pravila fudbalske igre i očuvanja regularnosti daljeg takmičenja.

U prilogu Vam dostavljamo i CD sa snimljenim dijelom prvog poluvremena (16 minuta) i kompletno drugo poluvrijeme.

PREDSJEDNIK KLUBA
Bogoljub Dačević