Takmičenje sjekača motorista JP „Šume Republike Srpske“ – Fočaci bez premca

20.08.2019.

ROGATICA – Nakon takmičenja sjekača motorista na Jahorini 2017. i Banjalučkom velesajmu prošle godine, treće po redu takmičenje motorista iz velike porodice šumskih gazdinstava pri JP „Šume Republike Srpske“ sa sjdedištem u Sokocu, održano je posljednje subote i nedjelje na području ŠG „Sjemeć“ u Rogatici, koje je bilo glavni organizator, uz podršku Opštine Rogatica,jer je i ova manifestacija imala slavljeničko obilježje pošto je organizovana u okviru Preobraženjskih dana, a povodom krsne slave i Dana opštine Preobraženja Gospodnjeg.

Na takmičenju je uzelo učešće 33 takmičara, najboljih motorista iz šumskih gazdinstava Lisina Mrkonjić Grad, Gradiška iz Gradiške, „Sjemeć“ iz Rogatice, „Čemernica“ Kneževo, „Maglić“ Foča, „Romanija“ Sokolac, „Gorica“ Šipovo, „Vučlevica“ Čajniče, „Zelengora“ Kalinovik, „Visočnik“ Han-Pijesak i „Panos“ iz Višegrada.

Oni su se u subotu na Brdinama, u šumama Sjemeća, takmičili u obaranju stabala i kombinovanom prerezivanju, a okretanje vodilice i zamjena lanca na motornoj pili, precizno prerezivanje i kresanje grana na terenima Sportsko-rekreativnog centra „9. januar“ u Rogatci.

Na kraju takmičenja koje je trajalo dva dana, gledajući ekipno, prvo mesto zauzela je ekipa ŠG „Maglić“ iz Foče za koju su se takmičili Srđan i Momir Pavlović i Dalibor Bodiroga, sa ukupno osvojenih 3552 boda. Drugo mjesto zautela je ekipa iz hanpjesačkog „Visočnika“ sa 3444 boda, a treće „Sjemeća“ iz Rogatice sa takmičarima Aleksandrom Kusmukom, Radisavom Košarcom i Marinkom Balčakovićem koji su osvojili 3143 boda. Fenjeraš „Zelengora“ iz Kalinovika osvojila je 1007 bodova.

Plasman ostalih gazdinstava izgleda ovako: Četvrta je „Romanija“ sa 2376, „Vučevica“ sa 2295, „Čemernica“ sa 2157 ,“Gorica“ SA 2121, „Gradiška“ sa 2107,“ Lisina“ sa 1972, „Panos“ sa 1882 i „Zelengora“ sa 1007 bodova.

Pojedinačno uzev, najuspješniji je bio Miroslav Đorojević iz „Visočnika“ sa 1287 bodova, inače najmlađi takmičar na takmičenju. Zadnje mjesto zuzeo je najstariji sjekač Đorđe Đorem iz Zelengore iz Kalinovika.

Sjekač „Sjemeća“ Kusmuk osvojio je 1159, Košarac 1038 i Balčaković 946 i zauzeli 5, 8 i 11 mjesto.

Najbolji sjekač „Vučevice“ Miladin Vojnović osvojio je 6 mjesto sa 1091 bodom. Desimir Zarić iz „Panosa“ zauzeo je 21 mjesto sa 660, Slobodan Bakmaz iz Romanije sa Sokoca osvojio je 9 mjesto sa 1036, a drugi najbolji iz hanpjesačkog „Visočnika“ bio je Siniša Lukić sa 1267 bodova itd.

Najuspješnijim ekipama i pojedincima pripale su vrijedne nagrade. Glavne su bila motorne pile najsavremenije proizvodnje i druga oprema za rad u šumarstvu, koje su uglavnom uručivali v. d. direktora ŠG „Sjemeć“ Mladen Lakić i izvršni direktor za proizvodnj u Javnom preduzeću Milan Topić, koji je istakao da je cilj ovog i svakog sličnog takmičenja da se promoviše stručna vještina kao prevncija povredama i nezgodama do kojih u šumama uvijek može doći, razvijanje prijateljstva između svih učesnika i upoznavanje javnosti o radovima koji se izvode u šumi.