Nemanja ne gubi nadu da će prohodati – sugrađani prikupljaju pomoć

14.09.2019.

FOČA – Mladog Fočaka Nemanju Starovića /26/, koji je nepokretan od maja prošle godine, u oktobru očekuje operacija kičme u Beogradu, a zatim i dugotrajna rehabilitacija, najvjerovatnije van Srpske, za koju je potrebno obezbijediti sredstva.

Nemanja je na crnogorskom primorju radio kao radnik na postavljanju parketa, a povrijedio se 27. maja prošle godine, na Trojčindan, pri skoku u more.

“Radio sam parkete, laminate, brodske podove i na Trojčindan nisam htio da radim, nego sam uzeo slobodan dan i otišao sam na jednu pulu u Tivtu sa koje sam skočio. Nisam vidio da se povukla voda, skočio sam na stijenu i slomio vratni pršljen”, priča Nemanja, koji je trenutno smješten u Bolnici u Nevesinju.

Kičmena moždina mu je bila gotovo prekinuta i povreda je bila takve prirode da mu ljekari nisu davali mnogo šanse da će ostati živ.

Nakon operacije u Podgorici liječio se u bolnici u Banjaluci i u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabiltaciju „Dr Miroslav Zotović“, odakle je u martu ove godine prebačen u Nevesinje.

Poptuno je nepokreatn, a ljekari su uspjeli da mu djelimično osposobe desnu ruku da može samostalno da upravlja invalidskim kolicima.

Nemanja kaže da svakim danom osjeća sve jače bolove, ali ne gubi nadu da će uspjeti da se oporavi.

“Ne dam se, neću se predati, sve je u Božjim rukama i u rukama ljekara”, kaže Nemanja.

On se zahvalio dobrim ljudima koji su počeli da prikupljaju novac za njegovo liječenje.

“Hvala Foči, hvala Nevesinju, hvala svima koji mogu meni da pomognu i koji hoće da opet budem onaj stari da mogu da radim kao prije”, kroz suze je izgovorio mladi Fočak.

Nemanja je veliki borac, kao i njegova majka Brankica Tomović.

Ona se prisjeća da su mu, kada je primljen u bolnicu u Podgorici, ljekari davali samo jedan procenat šanse da će da preživi.

“Nakon operacije, doktor je rekao da će biti veliki uspjeh ako uspijemo da ga dignemo do kolica. Mi smo uspjeli da ga dignemo do kolica, a ja se nadam da ćemo uspjeti mnogo više”, kaže majka Brankica.

Ona je uspjela da se izbori da Fond zdravstvenog osiguranja Srpske pokrije troškove operacije koja će se obaviti na VMA, ali će biti potrebno obezbijediti novac za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, koju planiraju da nastave najvjerovatnije u Sloveniji ili Hrvatskoj, a da u ovom trenutku nije moguće precizirati o kom iznosu je riječ.

“Pošto smo iscrpili sve svoje mogućnosti, ja ne radim, suprug je na birou, što ode na crno po tri mjeseca nije dovoljno, tako da je pokrenuta akcija i hvala svim ljudima od srca. Pred Nemanjom je teška bitka i pred nama svima, ja ne odustajem od njega, a nadam se ni ovaj dobar narod, koji je pomogao dosad, a nadam se da će pomagati i dalje”, rekla je Brankica.

Šef Odjeljenja palijativne njege Bolnice Nevesinje Dalibor Kovačević kaže da Nemanja trenutno trpi jake bolove, da često ima drhtavicu i grčenje gornjih ekstremiteta i obilna znojenja, te da je pregledom u Beogradu ustanovljeno da je došlo do pucanja fiksatora koji su mu u Podgorici ugrađeni na kičmu.

On je naveo da je potrebno zamijeniti pločice i šrafove kojima je kičma fiksirana, da bi se spriječile dalje komplikacije, što bi trebalo biti urađeno na VMA, te da bi nakon toga trebalo početi proces rehabilitacije u nekoj od većih i ozbiljnijih klinika.

Pomoć za Nemanju može se uplatiti na žiro račun njegove majke Brankice Tomović u Unikredit banci: 5514802542860755.