Uz početak 55. poljoprivredne izložbe i sajma u Rogatici

14.09.2019.

PREDAVANJA NA AKTUELNE POLJOPRIVREDNE TEME

ROGATICA – Juče poslije podne, u predvečerje jubilarne 55. poljoprivredne izložbe i sajma stoke održena su predavanja na aktuelne teme iz oblasti poljoprivrede. Prvo je za preko 30 poljoprivrednih proizvođača, poljoprivrednih i veterinarskih stručnjaka koji zajedno sa poljoprivrednicima na terenu dijele zlo i dobro, na temu: „Novi i aktuelni karantinski štetni organizmi kao prijetnja domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji“ održao je profesor doktor Vojislav Trkulja iz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

U svom izlaganju, koga je auditorij pomno pratio, profesor Trkulja ukazao je na neke nove štetočine koje na sreću još nisu došle u ove krajeve, ali ne znači da preko modernih prevoznih sredstava, ambalaža i slično ne znači da neće i doći.

Zbog toga, apelovao je profesor Trkulja, da svi od „običnog“ poljoprivrednog proizvođača do stručnjaka u oblasti poljoprivrede, pa i šumarstva, treda da budu oprezni u praćenju svega što se zbiva u i oko njive, livade i šuma kojim prijeti opasnost od pojave bilo šta što nije normalno i što ukazuje na promjenu biljnog svijeta u bilo kom pogledu.

Drugo predavanje održala je profesor doktor Snežana Jovanović sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Tema je bila „Znaćaj promocije tradicionalnih proizvoda“

Posebno se osvrnula na njegov uticaj na razvoj poljoprivrede i posebno u turističkoj ponudi pojedinca, skupine poljoprivrednika i lokalne zajednice kao cjeline.

Na kraju ovih vrlo zanimljivih i, kako je rečeno, nadati se korisnog predavanja o značaju tradicionalnih proizvoda, predsjednica Udruženja žena „Snop“ Slađana Ujić pripremila je i na principu lutrije – izvlačenjem imena i prezimena, uručila za četvoro prisutnih prigodne poklone tradicionalnih proizvoda kućne radinosti koje su uradile članice Udruženja „Snop“.

ROMANIJSKI SKORUP-KAJMAK NA OCJENI STRUČNJAKA

Nakon vrlo uspješnog predavanja o značaju tradicionalnih proizvoda, profesorka Snežana Jovanović sinoć je do kasno u noću ulozi predsjednice vodila Komisiju za ocjenu kvaliteta romanijskog skorupa-kajmaka, zasad jedinog poljoprivrednog proizvoda ovog kraja koji je brendiran i ima zaštićeno geografsko porijeklo.

Na ocjenu kvaliteta svoje proizvode u kategoriji „mladi“ i „zreli“ kajmak donijelo je 27 proizvođača, uglavnom domaćica, od čega 15 iz opštine Han-Pijesak, po pet iz Rogatice i Sokoca i dva iz Višegrada.

Izloženo je 12 uzoraka „mladog“ i 15 „zrelog“ skorupa-kajmaka u količini od najmanje 2 kilograma po uzorku i u origanalnoj ambalaži – drvene kačice.

Kakav je kvalitet i koja domaćica je donijela najbolji kajmak i naravno nagrađena, biće saopšteno danas kada će biti proglašeni i najbolji u ostalim izložbenim „disciplinama“ – najbolja grla goveda, ovaca, koza, konja i sjemenskog i krompira za jelo.