Obilježeno 127 godina od rođenja Ive Andrića

10.10.2019.

ANDRIĆGRAD – Profesori i učenici Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada položili su cvijeće na spomen-obilježje književniku Ivi Andriću kod ćuprije i na bistu u Andrićgradu, povodom Dana škole i 127 godina od rođenja nobelovca.

Direktor Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ Divna Vasić rekla je da Ivo Andrić poslije Drugog svjetskog rata tri puta boravio u Višegradu i tri puta posjetio Gimnaziju.

„Posljednji put bio je 17. oktobra 1972. godine. Sjećam se tog dana zato što sam bila gimnazijalka. Sjećam se da smo ga aplauzom dočekali pred Gimnazijom“, istakla je Vasićeva.

Ona je navela da je Andrić ušao u odjeljenje maturanata i poželio im sreću, rekavši da se sreća stiče radom, a sreća i rad vremenom.

„Poželio je maturantima da budu korisni, radni članovi svog društva i domovine. To je poruka koja nikada ne gubi na vrijednosti i koju upućujemo svim učenicima“, naglasila je Vasićeva.

Profesor srpskog jezika i književnosti Dijana Inđić Milošević rekla je da su učenici ovim povodom u školi izveli program koji su pripremili članovi dramske i recitatorske sekcije.

„Ove godine odlučili smo se da oživimo junake iz Andrićevih pripovijetki u dramsko-poetskom recitalu, a imamo i goste iz Temerina i muzičare iz Rusije“, navela je Miloševićeva.

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Travniku, a djetinjstvo od 1894. do 1903. godine proveo je kod tetke Ane i tetka Ivana Matkovšika u Višegradu.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine. Preminuo je 13. marta 1975. godine u Beogradu.

U čast ovom velikom piscu, režiser Emir Kusturica je na ušću Rzava u Drinu izgradio Andrićgrad.