Mladi ljudi povezali Čajniče i Prijepolje

15. октобра 2011. 058.ba

"EKO-projekat medjugranične saradnje

ČAJNIČE- Ekološki zdrava i očuvana životna sredina, kao i dobra hladna voda, najveći su ponos, onima koji žive na opštini Čajniče. U sklopu ekologije i razumijevanja ovog pojma, odnosno koja je svrha i cilj ekološki zdrave sredine u životu pojedinca, djeca iz Čajniča i Prijepolja, naučila su kroz zajedničko druženje u obje ove opštine, gdje su saznali, da je očuvana priroda, najveće bogatstvo svakom čovjeku.

Kako bi se medjusobno razmijenila iskustva mladih ljudi, a nastavilo sa edukacijom o načinu zaštite biodiverziteta i životne sredine, Evropska Unija je razvila ovu ideju i bila glavni donator EKO projekta, izmedju Prijepolja i Čajniča.

Mladi ekolozi boravili su u EKO-centru Aljinovići, gdje su uz zajedničko druženje, razmijenjivali iskustva i zajednički istraživali floru i faunu Prijepolja.

-„Cilj istraživanja, tokom sprovodjenja EKO projekta u Čajniču, koje su vodile ekipe krajem jula, bilo je istraživanje zaštićenih biodiverziteta na području „Cicelja“, u kojem se nalazi svo bogatstvo i raznolikost flore i faune opštine Čajniče. Mladi ekolozi Eko centra Čajniče i EKO centra Aljinovići, koji su nastali iz Programa prekogranične saradnje Srbije i BiH, pored saznanja o bogatstvu biodiverziteta i zaštićenog područja „Cicelj“, stekli su i nova saznanja o značaju i potrebi zaštite životne sredine“, rekao je koordinator ovog projekta ispred opštine Čajniče, Tupeša Njegoš.

Tokom istraživanja, eksperti su ukazali i na ostale prirodne kvalitete opštine Čajniče, od kojih je najdragocjenije zaštićeno područje „Pančićeve omorike“ na Vijogoru, te „Čarobna šuma viline bukve“, koja spadaju u prirodna naslijedja neprocjenljive vrijednosti, a nalaze se na teritoriji opštine Čajniče.

"Mladi ekolozi"

Program prekogranične saradnje Srbije i BiH, finansiran je većinom, sredstvima Evropske Unije i djelimično sredstvima opština Čajniče i Prijepolje. Učesnici EKO-kampa, bili su smješteni u Čajniču u prostorijama Dječijeg obdaništa, dok su kabinetsku i laboratorijsku nastavu, izvodili u prostorijama Osnovne škole „Jovan Dučić“, na novoj opremi, koju je kroz IPA Program prekogranične saradnje, sredstvima Evropske Unije, nabavila i oformila opština Čajniče, te je sa ovim, EKO-centar Čajniče, stekao smještajne i druge tehničke uslove za nastavak programa, kao i provodjenje sličnih aktivnosti u budućnosti, koja čeka mlade, a iskustvom potkovane ekologe.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Miroslava Perendija

Rodjena je u Čajniču, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet Političkih nauka završila je u Banja Luci, gdje je stekla zvanje diplomirani novinar. Radi kao novinar – dopisnik za dnevne novine Dan RS i Radio Foča. Urednik je mjesečnog izdanja Biltena – „Mi volimo Čajniče“.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Miroslava Perendija

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,