U Foči vanredna sjednica Skupštine povodom gradnje HS Gornja Drina

20. oktobra 2011. 058.ba

Foča-Drina

FOČA – U Foči danas na posebnoj sjednici Skupštine opštine rasprava o projektu izgradnje Hidroenergetskog sistema Gornja Drina. Sjednici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, Elektroprivrede Republike Srpske i projektantskih kuća. Mišljenja podijeljenja za i protiv provođenje ovog projekta vrijednog 450 miliona evra.

Mišljenja u Skupštini opštine Foča oko izgradnje hidroenergetskog sistema gornja Drina su podijeljena. Jedni smatraju da je ovo dugoočekivani poduhvat od kada je još u prošlom vijeku obećana izgradnja hidrocentrale Buk bijela. Drugi se protive jer smatraju da će biti više štete nego koristiti prvenstveno u zaštiti ekološkog sistema i da će stanovnici Foče imati najmanje dobiti.

Naš stav da je to što je do sada rađeno nezakonito. Nema odgovarajuće dokumentacije, nije urađen regionalni prostorni plan Gornja Drina, koji je morao biti stavljen na uvid javnosti. Mi smo za dijalog sa Vladom Republike Srpske kako bismo sve ovo riješili na najbolji način – kaže Zdravko Krsmanović, načelnik opštine Foča.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva i Elektroprivreda Srpske tvrde da su sve procedure ispoštovane i da na tom putu i ostaju.

Prema riječima Ljubiše Ivanovića, šefa Kluba odbornika SNSD-a u SO-e Foča od izgradnje četiri hidroenergetska objekta otvorile bi se brojne razvojne šanse, a na godišnjem nivou u opštinsku kasu trebalo bi da se slije oko 4.000.000 maraka.

Znači opštinski budžet bi se uvećao za 60 odsto i samim tim bismo povećali ulaganja u razvoj – ističe Ivanović.

Iz Foče poruka da Republika Srpska ne bi smjela izgubiti većinsko vlasništvo u ovom projektu.

Stav Srpske demokratske stranke je da se preformuliše vlasnički udio. Mislim da većinski paket treba da ima država, odnosno Vlada Republike Srpske i Elektroprivreda – kaže Nikola Perišić, narodni poslanik i predjednik Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke Foča i dodaje da bi ovaj projekat trebalo tako realizovati, jer on bi trebalo da donese ne samo razvoj Foče nego i regiona.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva kažu da investitori ne žele da ulaže ako im se ne daju garancije.

Investitori jednostavno nemaju sigurnosti u ulaganja u Bosni i Hercegovini, ako nemaju vlasništvo od 51 posto. Tako da je to u suštini jedan tehnički i finansijski razlog za takav omjer – naglašava Milan Baštinac, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Elektroprivrede Republike Srpske uvjeravanje da je sve u skladu sa zakonom i važećim propisima.

Izrada projektne dokumentacije je u toku. Ovaj posao obavljamo bez obzira što ne znamo ko će biti koncesionar, dok i u ostalim studijama izvodljivosti radi još nekoliko kompanija.O ovom projektu na ovaj način preuranjeno je govoriti. Sve kada završimo do prve polovine sljedeće godine tada ćemo to staviti na uvid javnosti – istakao je Vladislav Vladičić, izvršni direktor za investicije i razvoj Elektroprivrede Republike Srpske.

Sve strane su saglasne da su ovo tek otvarena pitanja o kojim se treba razgovarati, a o čemu će građani biti informisani na javnim raspravama u sljedećoj godini.

(R.O. / Foca24.info)

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,