BiH slavi Dan muškaraca

19.11.2011.

Dan muškaraca

U Bosni i Hercegovini se prvi put obilježava 19. novembar, Međunarodni dan muškaraca. Udruženje za razvoj društva saopštilo je da je proteklih mjesec dana sprovodilo intenzivnu kampanju u cilju promocije ovog datuma, koja će večeras biti završena izborom “najmuškarca” godine u BiH.

Tri su cilja obilježavanja ovog datuma. Prvi je podizanje svijesti o zdravlju muškaraca i dječaka, jer svjetske analize pokazuju da je životni vijek muškarca u prosjeku sedam godina kraći od životnog vijeka žena.

Drugi cilj je rodna ravnopravnost i promocija jednakosti polova putem dijaloga. Uloga muškaraca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, između 10 i 50 odsto žena osjetilo je na svojoj koži neki oblik fizičkog nasilja od partnera. “Promocija rodne ravnopravnosti zagovara tezu da savremeni muškarac želi da živi u budućnosti koja neće poznavati nasilje nad ženama”, saopšteno je iz udruženja.

Treći cilj je isticanje pozitivnih muških uzora i primjera u različitim oblastima društva, zbog čega je oformljena internet stranica danmuskarca.ba, gdje je posjetiocima data mogućnost da predlažu i glasaju za kandidate za koje smatraju da treba da budu uzor muškarcima.

Međunarodni dan muškaraca se obilježava 19. novembra od 1999. godine u 50 zemalja svijeta. Svjetski dan muškaraca je priznao i UN.