Mještani ne mogu spasti stada i pse od zvijeri

Glas Sprske - 16. novembra 2011. 058.ba

Višegrad-vučiji pir

VIŠEGRAD – Vukovi su postali prava napast za stada ovaca na teritoriji višegradske opštine, ali i u mnogim selima u istočnoj Hercegovini.

Iz stada domaćina Krste Vidakovića iz višegradskog sela Drinska za tri godine ove krvoločne životinje su zaklale 83 ovce među kojima je bilo i jaganjaca. Vidaković je očajan jer je posljednji vučji pir u njegovoj štali i toru načinio pravu pustoš u stadu koje se svelo na samo desetak ovaca.

– Moja porodica živi od posne zemlje i stočarstva i od tih prihoda izdržavam petoro djece – jada se Vidaković i pokazuje ovce u štali na gomili koje su stradale od vučijih zuba.

Ovaj domaćin podsjeća da je prve i druge godine kada mu je stado prepolovljeno od vučije napasti tražio pomoć od opštine gdje su mu rekli da vuk nije zaštićena životinja i da se za štete koje on načini ne može odobriti nadoknada.

Prije dvije godine vučije družine su u svojim pohodima na sela smještena na padinama planina Dikave, Sjemeća i Panosa rastrgle oko 50 ovaca, ili na pašnjaku ili noću u torovima.

Zabilježen je i interesantan slučaj u selu Prelovska Rijeka, gdje su mještani u po bijela dana „ratovali“ sa čoporom vukova otimajući se o napadnute ovce na livadi. U ovoj borbi pobijedili su vukovi i stradalo je desetak ovaca.

Ni Hercegovcima se baš ne da. Od januarskih poplava do avgustovskih požara kao da se i priroda urotila protiv njih, ali i vukovi i medvjedi uzimaju svoj danak. Na području opštine Trebinje u posljednjih nekoliko mjeseci vukovi su zaklali na desetine ovaca i goveda, a pojedina sela, u kojima je inače i sve manje ljudi, sada su su ostala i bez ijednog psa.

Veterinar Danica Milić kaže da je ove godine znatno povećan broj napada vukova na domaće životinje.

– Vukovi se uglavnom kreću u čoporima, a ima zabilježenih i napada medvjeda na krupniju stoku. Vukovi se spuštaju do kuća, napadaju stoku u torovima i pokolju na jednom mjestu i po 30 ovaca i jagnjadi, a ne ostanu pošteđeni ni volovi, krave i konji, čime se nanosi velika šteta domaćinima – kaže Milićeva, te ističe da često vukovi kolju i pse na lancima.

Mještani sela pričaju da su se vukovi udomaćili i da bez ikakve bojazni tokom dana ulaze u sela. Govoreći o nadoknadama štete, član Lovačkog udruženja „Leotar“ Trebinje Marko Riđešić kaže da je lovačko društvo dužno nadoknaditi štetu ako su je pričinile zaštićene životinje, kao što je medvjed, a s obzirom na to da je vuk nezaštićena životinja, takva šteta se ne mora nadoknaditi.

Lovcima vezane ruke

Predsjednik Lovačkog udruženja u Višegradu Drago Gavrilović kaže da su novim Zakonom o lovstvu lovcima vezane ruke kod odstrela ovih divljih životinja.

– Ukoliko lovac ubije vuka, dužan je da plati taksu od 750 maraka, a isti je slučaj i sa lovačkom organizacijom. Taksa se jedino ne plaća ako se organizuje hajka na vuka, ali ovaj vid borbe protiv divljači je veoma skup za lovačku organizaciju, a i efikasnost je mala jer su u pogonima za tri godine ubijene samo dvije ove krvoločne životinje – kaže Gavrilović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,