Svjetski fenomen: Djevojka iz Užica sve vidi naopako

29.12.2011.

Bojana Naopako

Kad Bojana Danilović (26), Užičanka, treba nešto da zapiše, ona prvo okrene papir za 180 stepeni, zatim počne da piše odozdo, iz donjeg desnog ugla, nalijevo ka vrhu papira. Ako želi da čita novine ili knjigu, prvo mora da ih obrne. Bojana je medicinski fenomen, ona vidi normalno sve ono što bi drugi rekli da stoji naopako. I obrnuto.

Bojaninim slučajem bavi se tim američkih naučnika s Harvarda i MIT univerziteta. Ona je zdrava i prava, osim toga što sve gleda iz svog ugla i što se slabije orijentiše, ostalo potpuno normalno radi. Po struci je ekonomista i radi u pisarnici Gradske uprave u Užicu.

– Vidim drugačije nego ostali, prosto rečeno – naopako. Malo mi je problem da se snađem u prostoru, ne znam gdje je lijevo, a gdje desno. U Bostonu, gdje sam u dva navrata bila na ispitivanjima, proglasili su me neurološkim fenomenom, predočili su mi da sam vjerovatno jedini čovjek na svijetu s tom osobinom – priča za „24 sata“ Bojana Danilović.

Ispitivanja su pokazala da je njeg mozak potpuno zdrav i da je ona osoba s natprosječnom inteligencijom. Međutim, utvrđeno je da ima drugačije vidno polje i centar za vid nego bilo koje drugo ljudsko biće. Bojanin mozak registruje prizor potpnuo uobičajeno, ali sliku prima drugačije, obrnuto. Još nekoliko pregleda i njena dijagnoza biće poznata.

– Ti ne znaš kako mi vidimo, mi ne znamo kako ti vidiš. Tako su mi poručili ljekari. Zato ne mogu nikome da objasnim kako ja opažam stvari – dodaje mlada Užičanka.
Zbog te urođene osobine prijatelji je zovu Bojana Naopaka, pišu 24sata.rs.

– Kod mene je još od prvog dana sve pošlo naopako. Na rođenju, umjesto glave, prvo su iz majčinog stomaka izašle moje noge, ali problemi su nastali kada sam pošla u školu jer nisam mogla da čitam i pišem kao ostala djeca.
Sve je to Bojana pregurala, vremenom je oguglala na šapat začuđenih ljudi koji razrogačenih očiju gledaju kako piše odozdo nagore.

– Kada radim za računarom, tastatura je okrenuta nadole, monitor obrnuto, pa su mi u Americi obećali da će mi napraviti poseban program. Ipak, uložila sam napor da naučim da kucam kao i ostatak svijeta. Isto je kada pišem SMS-ove – ekran je dole, tipke su gore.

– I televiziju gledam, svi drugi bi rekli, sa obrnutim slikama, ali za mene je to potpuno normalno i ne znam kako bi to bilo iz nekog drugog ugla. Već sa čitanjem imam problem. Sreća te znam engleski, pa ne moram da izvrćem i jurim slova na titlovima – objašnjava devojka koja svet vidi naopačke.

Komične situacije na poslu

Na poslu u gradskoj pisarnici kolege su me prihvatile, imaju razumijevanja za moje osobenosti. Ali kako sam zaposlena na ovjeri dokumenata, komične scene nastaju u radu sa strankama. Ja papir obrnem, a oni počnu da viču: šta to radiš, dijete, vidiš li da pišeš naopako. Slično je bilo i na vjenčanju. Video pop da sam okrenula papir, pa počeo da mi ga izvlači iz ruku, umalo ga nismo iscjepali – priča Bojana Danilović. Vozački ispit joj nisu dali da polaže, pretpostavka je da bi, umjesto naprijed, vozila u rikverc.