Ko sve dolazi na Kustendorf?

08.01.2012.

Kustendorf 2012

Glumica Izabel Iper, reditelj Ejbel Ferera i braća Darden sam su neka od imena koja će ove godine posetiti Drvengrad.

Peto izdanje Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” od 17. do 23. januara okupiće veliki broj poznatih imena iz sveta filma kao što su francuska glumica Izabel Iper, reditelji Ejbel Ferara i braća Darden, dok oskarovac Benisio del Toro još nije potvrdio dolazak.

Gosti Drvengrada biće i režiseri Kim Ki-duk (Južna Koreja) i Nuri Bilge Džejlan (Turska) kojima je posvećen ovogodišnji program “Restrospektiva velikana”, kao i mladi francuski glumac alžirskog porekla Tahar Rahim, rediteljski tandem Marđan Satrapi (Iran) i Vinsent Parno (Francuska), poznati nemački reditelj Andreas Drezen i danska autorka Frederika Aspok.

Ranije najavljen Ašgar Farhadi ipak ne dolazi na Mokru Goru. Umesto njega radionicu za studente održaće glavna glumica u njegovom filmu “Razvod: Nader i Simin” i predsednica žirija “Kustendorfa” Lejla Hatami.

Programom je predviđena i radionica francuskog režisera Olivijea Orlea nakon projekcije njegovog prvog igranog filma “Pelikan Nikostratos”, u kome glavnu rolu tumači Emir Kusturica.

U konkurenciji za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje je 20 filmova mladih autora iz cele Evrope, kao i Kanade, Kirgistana, Meksika i SAD.

Pored studentskih filmova, na “Kustendorfu” će kao i do sada biti prikazivana ostvarenja značajnih autora u ciklusima “Retrospektiva velikana”, “Savremene tedencije” i “Velika glumačka dostignuća”.
Ove godine uveden je i ciklus “Novi autori”, a “Prateći program” predstaviće nesvakidašnja ostvarenja mladih filmskih autora.

Muzički program održavaće se svake večeri, nakon projekcija i radionica. U sali “Prokleta avlija” nastupiće “Rozenberg trio” iz Holandije, “Stribor i Trovači” iz Srbije, “Sonido Galo Negro” iz Meksika i drugi.

“Kustendorf” se održava od 17. do 23. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji “Rasta International” i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.