Niški krug dobio nove članove [FOTO]

DAN - 24. januara 2012. 058.ba

Niški pjesnički krug

PJESNICI SA JUGA SRBIJE U FOČI ZAJEDNO SA DOMAĆINIMA KAZIVALI STIHOVE

FOČA – Pjesnici Niškog pjesničkog kruga uveličali su „Januarske dane duhovnosti i kulture“ koji se u Foči već tradicionalno organizuju povodom brojnih praznika u prvom mjesecu u godini. Zajedno sa kolegama iz Foče, pjesnici iz južne Srbije kazivali su svoje stihove u kino-sali Centra za kulturu i informisanje, a kako je zamišljeno, to druženje trebalo bi biti samo početak šire kulturne saradnje Foče i Niša. Fočanska publika uživala je u poeziji Minje Ilijeve, Srđana Živkovića, Mirjane Baltezarević, Jovice Đurića i Miroslava Mitkovića iz Niša, te poeziji domaćih pjesnika Luke Cicmila, Vladimira Pantovića, Petra Aškrabe Zagorskog i Gordana Mastila. Niški pjesnički krug je neformalno udruženje koje okuplja pjesnike sa juga Srbije.

– Bio sam prijatno iznenađen kada sam vidio ozarena lica posjetilaca. Drago mi je što Fočaci imaju taj osjećaj za poeziju. Rijetko je danas, bez obzira gdje došli, da nađete ljude koji na ovakav način vole poeziju. Bilo mi je ovo prvi put da sam u Foči i nadam se da neće biti i jedini put. Upoznali smo pjesnike iz Foče i očekujemo njihovo gostovanje kod nas u Nišu- rekao je nakon pjesničke večeri niški pjesnik Jovica Đurić.

Grupa pjesnika okupljena u Niškom pjesničkom krugu pokušava da zajedničkim nastupima skrene pažnju na značaj pisane riječi koja je, kako ističu, spas u tegobnim vremenima. Osnivač ove družine je Minja Ilijeva.

– Pokrenućemo stalnu saradnju sa fočanskim pjesnicima i sa ljudima iz kulture iz ovog grada i to je pravi smisao ove naše posjete. Postojimo nepunu godinu dana. Mi smo krug u koji okupljamo ljude dobre volje koji žele da pomognu da našu narodnu baštinu sačuvamo od zaborava. Taj krug nije samo niški, naši članovi su iz mnogih gradova iz Srbije, a imamo i pjesnike iz Dervente. Nadam se da će nam se od večeras pridružiti i Fočaci. Inače, strog je kriterijum ulaska u naš krug. Prije svega, moramo da poštujemo svoj narod, naše pravoslavlje, našu istoriju, da budemo ljudi, da volimo čovjeka i prirodu- naglasila je Ilijeva.

Jedan od četvorice fočanskih pjesnika koji je učestvovao na ovom druženju, Luka Cicmil, kaže da mu je posebno drago što je uspostavljena saradnja sa poetama koji dolaze iz zavičaja velikog srpskog pjesnika Branka Miljkovića.

– Ovo je veliki događaj za Foču jer su došli kvalitetni pjesnici koji odlično govore poeziju i odlično je pišu. Vidi se da su rođeni u kraju odakle potiče velika srpska legenda i pjesnik Brane Miljković. Pjesnička riječ bila je toliko topla i toliko umiljata da je svakome ko je imalo pažljivo slušao prirasla za srce- istakao je Cicmil.

Pjesnici su jedni drugima obećali da će saradnja biti nastavljena, a prva prilika za posjetu Fočaka prijateljima u Nišu biće festival poezije na narodnom govoru kojeg na proljeće organizuje Niški pjesnički krug.

[royalslider id=“30″]

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,