Oglašavaju se gdje god stignu

Glas Srpske - 23. januara 2012. 058.ba

Oglasi

FOČA – Prodajem drveni ugalj, očuvanu TA peć, konja… pečem jagnjad i prasad, izdajem stan, sobu, kuću za studente… Ovakvi i slični oglasi obično se nalaze u novinama, ali u opštini Foča plakati i javni oglasi lijepe se gdje god se stigne.

Tako je uobičajeno da su drvoredi, stubovi javne rasvjete, saobraćajni znakovi, stare kuće, ali i javne ustanove izlijepljeni oglasima, smrtovnicama i plakatima. Imajući u vidu da je ova godina izborna, Fočake će za koji mjesec dočekati talas izbornih plakata na javnim površinama.

U Komunalnoj policiji u Foči kažu da često uklanjaju oglase sa javnih površina, ali da se tome ne može stati u kraj.

– I pored toga što u gradu ima dovoljno mjesta predviđenih za objavljivanje oglasa, plakata i smrtovnica, građani ne vode računa gdje da ih nalijepe. Uklanjamo ih gotovo svakodnevno, ali sutradan opet osvanu – rekla je komunalni inspektor Radenka Prodanović.

Kazna za fizička lica koja lijepe oglase na nedozvoljena mjesta je 100 KM, a za pravna lica od 100 do hiljadu maraka.

– Ako nekog zateknemo da lijepi ili postavlja oglase na nedozvoljene površine, kažnjavamo ga odmah, shodno Odluci o komunalnom redu – rekla je Prodanovićeva i dodala da su u prošloj godini izdali pet rješenja za uklanjanje bespravno postavljenih bilborda.

Komunalci kažu da će lijepljenje političkih plakata na nedozvoljenim mjestima ove godine rješavati tako što će strankama slati rješenja za uklanjanje, a ako ni poslije toga ne uklone svoja izborna obilježja, pristupiće rigoroznijim novčanim kaznama.

Osim masovnog postavljanja oglasa, komunalci kažu da su mnogo problema imali zbog uklanjanja smrtovnica sa drveća i stubova.

U preduzeću „Komunalac“, zaduženom za čišćenje grada, takođe kažu da su nemoćni kada je u pitanju uklanjanje smrtovnica i oglasa.

– Ponekad pustimo da nekoliko dana stoji smrtovnica na drveću, pa je poslije uklonimo. Jednu uklonimo, sutradan se druga postavi, tako da je to nezahvalno raditi – rekao je direktor preduzeća „Komunalac“ Ranko Šaran.

Odluka

U opštinskom Odjeljenju za prostorno uređenje pojasnili su da se oglasi i plakati mogu ostavljati samo na za to predviđena mjesta.

– Prema Odluci o uređenju i opštem izgledu grada, oglasi i plakati postavljaju se na posebna mjesta, odnosno na javne table, kojih je u gradu sasvim dovoljno, a zabranjeno ih je postavljati na izloge, drveće, stubove, bandere, institucije i objekte i javne površine – rekla je Rada Krnojelac, stručni saradnik u ovom odjeljenju.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: