Proglašena epidemija zaušnjaka

SRNA - 12. januara 2012. 058.ba

Dom zdravlja u Višegradu

VIŠEGRAD – Dom zdravlja u Višegradu proglasio je danas epidemiju zaušnjaka u ovoj opštini, potvrdio je direktor Doma zdravlja Goran Lončarević.

„S obzirom da su do danas od ove zarazne bolesti oboljela 43 pacijenta, proglasili smo epidemiju u dogovoru sa epidemiolozima, Zavodom za javno zdravstvo Republike Srpske i Regionalnim zavodom Istočno Sarajevo i Foča“, dodao je Lončarević.

On je rekao da su se na ovaj korak odlučili, jer su se stekli uslovi za proglašenje epidemije prema odnosu broja stanovnika i oboljelih građana u ovoj opštini.

„Statistika je pokazala da je od 43 oboljela, njih 24 ima od 16 do 19 godina, a najviše bolesnih rođeno je u ratnim godinama,“ rekao je Lončarević.

Lončarević objašnjava da je bolest virusna, da inkubacija traje tri sedmice, a manifestuje se povišenom temperaturom, groznicom i opštim lošim stanjem pacijenta. Kod pacijenata se pojavljuje bol u donjoj vilici, koja otiče, a promjene se dešavaju i na pljuvačnim podviličnim žlijezdama. Dolazi do upale moždanih ovojnica, a moguće je i testisa i pankreasa.

Od pacijenata zaraženih zauškama četvoro se liječi u Kliničkom centru u Foči.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,