Proglašena epidemija zaušnjaka

12.01.2012.

Dom zdravlja u Višegradu

VIŠEGRAD – Dom zdravlja u Višegradu proglasio je danas epidemiju zaušnjaka u ovoj opštini, potvrdio je direktor Doma zdravlja Goran Lončarević.

“S obzirom da su do danas od ove zarazne bolesti oboljela 43 pacijenta, proglasili smo epidemiju u dogovoru sa epidemiolozima, Zavodom za javno zdravstvo Republike Srpske i Regionalnim zavodom Istočno Sarajevo i Foča”, dodao je Lončarević.

On je rekao da su se na ovaj korak odlučili, jer su se stekli uslovi za proglašenje epidemije prema odnosu broja stanovnika i oboljelih građana u ovoj opštini.

“Statistika je pokazala da je od 43 oboljela, njih 24 ima od 16 do 19 godina, a najviše bolesnih rođeno je u ratnim godinama,” rekao je Lončarević.

Lončarević objašnjava da je bolest virusna, da inkubacija traje tri sedmice, a manifestuje se povišenom temperaturom, groznicom i opštim lošim stanjem pacijenta. Kod pacijenata se pojavljuje bol u donjoj vilici, koja otiče, a promjene se dešavaju i na pljuvačnim podviličnim žlijezdama. Dolazi do upale moždanih ovojnica, a moguće je i testisa i pankreasa.

Od pacijenata zaraženih zauškama četvoro se liječi u Kliničkom centru u Foči.