Stanković u posebnom odjeljenju KPZ Foča

23.01.2012.

Zatvor u Foči

FOČA – Radovan Stanković, koji je uhapšen u subotu u Foči, poslije bijega iz fočanskog Kazneno-popravnog zavoda 2007. godine, gdje je služio 20-godišnju kaznu zbog ratnog zločina, smješten je u ćeliju posebnog odjeljenja KPZ-a, poznatijeg kao “C blok”, gdje će biti zadržan do daljeg.

Jedinica za podršku Stanice javne bezbjednosti Foča uhapsila je Stankovića u njegovom stanu u Svetosavskoj ulici, u fočanskom naselju Donje Polje, nakon što su komšije pozvale policiju jer se iz stana čula buka i lomljava.

– Komšije su čule buku iz stana gdje žive njegova žena i troje djece, posumnjali su da se nešto dešava, i pozvali policiju. Policija je odmah reagovala, blokirala grad i krenula u naselje Donje Polje – ispričao je izvor blizak policiji.

Stanković je, primijetivši da se policija približava zgradi, istrčao iz stana i u bijegu kucao na vrata okolnih kuća u naselju. Policija ga je presrela na ulici u blizini Hrama Svetog Save.

Jedan od očevidaca u naselju Donje Polje ispričala je “Glasu Srpske” da je kroz prozor ugledala Stankovića krvavih ruku kako kuca na vrata susjedne kuće.

– Ugledala sam i policiju u daljini i njega kroz prozor i odmah u strahu zaključala vrata, lupao je komšiji na vrata, u kući do moje, vjerovatno da se negdje sakrije, ali niko nije otvarao. Zatim je pokušao da bježi uz sokak, ali je ugledao policiju i krenuo dalje, bježeći prema ulici koja vodi do hrama – ispričala je ova Fočanka, ne želeći da joj pominjemo ime.

Stanković, prema riječima očevidaca, prilikom hapšenja nije pružao otpor i policajcima je ponavljao da želi da ga puste.

– Nije se opirao hapšenju, ali je na njegovoj odjeći bilo krvi. Nekako se više zanosio u stranu – rekao je jedan očevidac.

Kako saznajemo, Stanković se tokom ispitivanja u SJB Foča, čudno ponašao, i bio je “neuravnoteženog psihičkog stanja”.

– Odbio je alko-test, i sve vrijeme boravka u stanici policije odbijao je da govori – rekao je naš izvor.

Poslije skoro tročasovnog zadržavanja u SJB, Stanković je u subotu oko 19 časova pod jakim policijskim obezbjeđenjem prebačen u KPZ.

Iako se spekulisalo da policija Stankovića već mjesec prati, niko nije mogao da potvrdi ovu informaciju. On je, kako saznajemo, u Foču došao iz Srbije, i to prvi put od bjekstva iz zatvora 25. maja 2007. kada je usred bijela dana umakao stražarima KPZ-a na putu prema bolnici, gdje je trebalo da ima stomatološki pregled. Stanković je u Sudu BiH osuđen zbog zločina protiv čovječnosti koje je počinio na području Foče u periodu od 1992. do februara 1993. godine. Tokom rata, on je služio u Miljevinskom bataljonu u Brigadi za taktičke operacije u Foči, a 1992. godine formirao je ženski logor u Karamanovoj kući koji su vojnici nazivali “javna kuća”.

Selman

Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman izjavio je da će od Ministarstva pravde BiH biti zatraženo da se prema Radovanu Stankoviću primijene posebne mjere u KPZ-u Foča.

– Mi ćemo tražiti od Ministarstva pravde BiH, pošto je Stanković osuđenik Suda BiH, da se primijene posebne mjere i da bude upućen u poseban dio KPZ-a radi posebnog tretmana i mjera bezbjednosti koje treba preduzeti – rekao je Selman.