Ivan Đurić – višegradski omladinac koji slobodno vrijeme provodi u slikanju

18. marta 2012. 058.ba

Ivan Đurić - Ćuprija

Slikarski sladokusac očarao prijatelje svojim fotografijama

Ćuprija je moja neiscrpna tema za slikanje

Višegradski mladić, Ivan Đurić, student treće godine Fakulteta za sport u Beogradu svoj talenat i umijeće za slikanjem pokazao je nakon završene Gimnazije. Kao gost na portalu 058.ba ovaj mladi momak, ostavio je utisak strastvenog, energičnog, odlučnog, otvorenog i vrlo talentovanog mladića. Kroz razgovor pokazao nam je širinu svog talenta.

Slikao sam rijetko, uglavnom za svoje prijatelje, kaže Ivan. Na jednom od izleta koji su kako sam kaže često organizovali, pokazao je svoja umjetnička stvaralaštva.

Bilo je to prije par godina, kada sam se ozbiljnije posvetio slikanju. Moja prva fotografija je bila Ćuprija, inače neiscrpna tema koja sve oduševi već na prvi pogled. Slikao sam je iz različitih uglova, različite boje u nekoliko godišnjih doba. Ona je ta koja plijeni pažnju. Prijatelji i porodica su me podržali, oduševljeni mojim radom. Tako je sve počelo.

Svestran mladić, uvijek nasmijan, duhovit i u društvu lijepih žena, Ivan je budući profesor. Ovo je nešto, što ga čini srećnim i čime ispunjava svoje vrijeme. Inspiracije ima dovoljno i uvijek doda neki novi detalj.

Ivan Đurić - ĆuprijaSad mnogo češće i više slikam, jer je to nešto što me čini sretnim. Slikam kad god imam vremena za to, znam ustati rano ujutru da bi počeo svoj dan slikanjem. Iako, mi vrijeme oko fakulteta ne dozvoljava, trudim se da dosta toga uradim. Jednu fotografiju slikam do sedam dana i svaki put se i sam oduševim.

Đurić kaže da svoje fotografije prodaje i da mu kao studentu uvijek novac dobro dođe. Za svaku sliku se vežem, tako da ih ne prodajem dok ne naslikam nekoliko novih koje će me iznova oduševiti.

Nakon nekoliko naslikanih se odlučujem na prodaju. Svaki slikar se veže za nešto što je plod njegovod truda, tako i ja.

Ivan vidi svijet na svoj način i iz tog svijeta izvlači ono što njega kao umjetnika interesuje i to vraća na platno transformisano kroz neku svoju prizmu.

Apsolutno. Jedan pošten odnos izmedju umjetnika i publike je da se on njoj ne dodvorava. Nego da kad čovjek pogleda sliku da osjeti nešto unutar samoga sebe. Bez objašnjenja, bez priče, bez koječega. Ja sam naslikao sliku i nemam šta da pričam. Ti na svoj način osjećaš kako je i šta je. Tu priča ne pomaže.

Najčešće tehnike koje koristi za slikanje su ulje, akril i crtež.

Svaki umjetnik ima potrebu da se izrazi u različitim mediumima. Volim crtež. Ja često crtam na platnu, četkicom umjesto na papiru. Ali je lijepo i zahvalno da čovjek ponekad uzme pero, kreon ili olovku i crta na papiru.
Pri samom kraju intrevjua saznajemo da Ivan ima jako velike planove na polju slikanja. O njima ne želi puno govoriti. Osnovna boja njegove prirode i karaktera je svijetla, nadahnuta i vrlo jaka. Uprkos svemu on ipak bira crvenu nijansu da opiše crtu svog života i opisuje je kroz mali, ali važan osjećaj u koji uvijek dobro vjeruje i koji ga iako se to možda ne primjeti u velikoj mjeri definiše.

Mladom višegradskom umjetniku ekipa 058.ba želi puno sreće u daljem radu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Jovana Borovčanin

Rođena je u Sarajevu, a osnovnu i srednju školu završila je u Višegradu. Diplomirala je u Banja Luci na Fakultetu Političke nauke, odsjek novinarstvo i komunikologija.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Jovana Borovčanin

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: