Žene na važnim, ali ne i odlučujućim funkcijama

08.03.2012.

Poslovna žena

FOČA – Direktorka biblioteke, muzeja, Centra za socijalni rad, kancelarije Fonda zdravstvenog osiguranja, škola, odbornik u lokalnom parlamentu, predsjednica suda, inspektorka, direktorka banke, samo su neke od funkcija koje već duže vrijeme u Foči pripadaju ženama.

Fočanke do prije deset i 20 godina nisu bile na važnim funkcijama i smatrane su nedovoljno sposobnim za važna zvanja i fotelje. Vremenom, žena se u Foči izborila za svoju bitnu ulogu u društvu, ali ne i za odlučujuću.

Kustos u muzeju Dragica Ćurčić kaže da je prije rata mnogo manje žena radilo u Foči, zbog toga što je vladalo mišljenje da nije dovoljno pametna ni sposobna kao muškarac.

– Poslije i tokom rata slobodna radna mjesta najviše su popunile žene. Kada pogledamo strukturu zapošljavanja u Foči, mnogo više žena radi, osim u onim strukama gdje nisu mogle zamijeniti u potpunosti muškarce, poput policije. U Administrativnoj službi više ima žena, a imamo i pet načelnica opštinskih odjeljenja – rekla je Ćurčićeva i dodala da su pripadnice ljepšeg pola u Foči kada je u pitanju zaposlenje u prednosti nad ženama u drugim gradovima u RS.

– Žene nisu ugrožene u smislu zapošljavanja, već tamo gdje su izložene nasilju – smatra Ćurčićeva i dodaje da su žene dosta emancipovanije, sa jasnim ciljevima i željama.

Jedan od pozitivnih primjera jeste i direktorka muzeja Stara Hercegovina Branka Dragičević (31), koja kaže da se u početku susretala s predrasudama.

– Okolina drugačije gleda muškarce na funkciji. Kada vide ženu, misle da je ona krhka, ranjiva, da nije sposobna za važne stvari, što su samo predrasude. Međutim, kada žena obavlja svoj posao kako treba, vremenom ljudi mijenjaju mišljenje. Žena u Foči nije ugrožena, zastupljena je u društvu, borbenija i odgovornija od muškaraca, ali je u ovom gradu nema na odlučujućim funkcijama – istakla je Dragičevićeva. Da su žene u pojedinim institucijama dominantne, svjedoči i činjenica da je u fočanskoj opštini od 110 radnika zaposleno oko 70 žena. Mirjana Davidović je na čelu Odjeljenja za finansije, jednog od najbitnijih u opštini.

– Već devet godina sam načelnik ovog odjeljenja. Žene su željne dokazivanja, bolji su organizatori i operativci, nekad su uspješnije od svog bračnog partnera, ali još nisu zastupljene u politici – rekla je Davidovićeva.

Inspektor u policiji Ružica Begenišić smatra da je žena u potpunosti sposobna kao i svaki muškarac.

– Sa mnom rade sve kolege muškarci kojima u potpunosti mogu da pariram u zadacima, akcijama, operacijama, kao i spremnosti. Oni na mene gledaju bez predrasuda, i okolina takođe. Već su svi navikli, a pošto dosta radim sa maloljetnicima, slobodniji su u razgovoru sa mnom, pa popričamo o mnogim problemima – rekla je Begenišićeva.

Žene i politika

Do prije nekoliko godina u Foči nije bilo žena u skupštinskim klupama. Sadašnji saziv lokalnog parlamenta čini i šest žena odbornika.

– Ovo je moje prvo političko iskustvo i nosi mi veliku odgovornost, iako je jedan od najnižih oblika odlučivanja. Smatram da bi žene trebalo da budu zastupljene u politici što više, posebno u nekim poznijim godinama kada to ne ugrožava ni njihov život i porodicu – rekla je Vesna Rašević, odbornik u SO Foča.