Na mjestu zbivanja Andrićevih djela

26.04.2012.

Prof Branko Tošović

VIŠEGRAD – Nakon Višegrada ove godine, u narednoj će Travnik biti domaćin šestog naučnog skupa na temu „Andrić-inicijative: Ivo Andrić u evropskom kontestu“

Nakon što je, protekle sedmice, boravio u Višegradu, gdje je dogovorio sve pojedinosti u vezi sa održavanjem petog po redu Međunarodnog naučnog skupa na temu „Andrić-inicijative: Ivo Andrić u evropskom kontestu“, koji je planiran za oktobar ove godine, autor ovog značajnog istraživačkog projekta prof. dr Branko Tošović sa Instituta za slavistiku Univerziteta „Karl Franc“ u Gracu najavio je da će se i šesti naučni skup, naredne godine, održati na prostoru bivše Jugoslavije.

Nakon Višegrada, gdje će tema ovogodišnjeg skupa biti Andrićev roman „Na Drini ćuprija“, domaćin šestog skupa 2013. godine biće Travnik.

Istraživački projekat „Andrić-inicijative: Ivo Andrić u evropskom kontestu“ započet je 2007. godine u Gracu, i kako je planirano trebalo bi da se završi 2015. godine.

Profesor Tošović ističe da su dosadašnja četiri simpozijuma održana su u Gracu, koja su bila posvećena širim pitanjima – grački opus, austrougarski period i razdoblje u sjenci dva svjetska rata.

-Pošto se istraživačke teme za ovu i narednu godinu odnose na romane vezane za Višegrad – „Na Drini ćuprija“, i Travnik – „Travnička hronika“, odlučio sam da ih održimo na mjestu zbivanja koja su opisana u navedenim književnim djelima. Simpozijum u Višegradu održavamo od 4. do 6. oktobra ove godine, a suorganizator je opština Višegrad, dok je simpozijum u Travniku planiran za 3, 4. i 5. oktobar 2013. godine, uz suorganizatora Zavičajnog muzeja iz tog grada, pojasnio je Tošović.