Šibicama slika djevojke, manastire i životinje

04.04.2012.

umjetnička djela

RUDO – Zoran Todorović iz naselja Staro Rudo bavi se neobičnim hobijem, od palidrvaca šibica pravi mala umjetnička djela, slike za koje u ovom kraju vlada veliko interesovanje.

Ovaj mesar po zanimanju prvu sliku većeg formata od palidrvaca je “naslikao” dok je služio vojni rok. Slika nosi naziv “Graničar” i predstavlja graničara JNA pored kamena na kojem piše SFRJ. Zanimljiv detalj jeste što u ruci za povodac drži psa vučjaka.

– Tehnika izrade ovih slika je jednostavna. Na šperploču prvo vodoravno nalijepim palidrvca, kao kad se slaže cigla u zidu. Onda se sva ta površina išmirgla da bude glatka. Poslije toga se pomoću indiga nanose konture predviđene slike. Lemilicom nagorijevam osnovne linije mog umjetničkog djela i na kraju sve to prelakiram bezbojnim lakom – priča Todorović.

Samoukom umjetniku u poslu pomaže supruga Danka koja najčešće pravi crteže budućih slika.

– Za motive biram crkve i manastire, svece sa poznatih pravoslavnih ikona, zatim pejzaže, konje u trku i ostale domaće i divlje životinje – objašnjava Todorović.

Na mini-izložbi koju je pripremio u svom dvorištu da bi nam predstavio svoja umjetnička dostignuća mogle su se vidjeti i slike djevojaka sa gitarom, kao i portreti nepoznatih ljudi.

– Za desetak slika raznih formata potrošim oko 50.000 palidrvaca iz kutije šibica. Da bih uradio jednu sliku srednje veličine, treba mi i do četiri dana – dodaje Todorović.

Alat za izradu ovih umjetničkih djela je jednostavan. Potrebna je lemilica, špera, ram za sliku, palidrvca, lijepak, lak i šmirlg papir. Todorović kaže da materijal nije skup pa tako i slike nemaju neku veliku cijenu koja je prilagođena za kupce sa plićim džepom.

– Najskuplja slika u kolekciji koju trenutno posjedujem je 40 maraka, a imam još dosta narudžbi i ovih dana ću raditi na njima, ali im cijena neće biti veća – priča Todorović.

Porodica Todorović je rodom iz Sarajeva, a doselili su se u Rudo poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Skromno žive baveći se zemljoradnjom pa im, kako kažu, svaka marka od prodatih slika dobro dođe. Tako je Zoran Todorović spojio ugodno sa korisnim, pa od svog hobija ponekad nešto i zaradi.

Anonimnost

U kulturnom centru u Rudom su obećali ovom samoukom umjetniku da će mu rezervisati termin za prvu samostalnu izložbu kojom će on i njegova djela izaći iz anonimnosti.