Kvalitet života najveći u Širokom Brijegu a najmanji u Foči

Agencije - 24. маја 2012. 058.ba

kvalitet zivota u BIH

INFO – Najveći indeks kvaliteta života u BiH ima Široki Brijeg, ispred Banjaluke i Novog Sarajeva, a na posljednjem mjestu nalazi se Foča, navodi se u Izvještaju o kvalitetu života građana u opštinama BiH za prošlu godinu.

Prosječan indeks kvaliteta života građana mjeren u 14 opština BiH iznosi 50,24 od maksimalnih 80 – navodi se u izvještaju.

Najveći indeks kvaliteta života među posmatranim opštinama ima Široki Brijeg /57,89/, odmah ispred Banjaluke i Novog Sarajeva, a na posljednjem mjestu nalazi se Foča sa indeksom kvaliteta života 41,37.

Centri civilnih inicijativa /CCI/ saopštili su da je mjerenje indeksa kvaliteta života građana izvršeno u opštinama Banjaluka, Tuzla, Novo Sarajevo, Mostar, Doboj, Pale, Foča, Trebinje, Bihać, Travnik, Široki Brijeg, Livno, Bijeljina i Zenica, u okviru projekta „Lokalna uprava za kvalitet života građana – faza dva“ koji finansira EU.

Bruto-društveni proizvod /BDP/ po glavi stanovnika u opštinama za 2010. godinu /za 2011. podatak nije dostupan/ varirao je od oko 5.200 KM u Foči do 10.400 KM u Banjaluci i 18.200 KM u Novom Sarajevu.

Istovremeno, procenat domaćinstava sa prihodima manjim od 500 KM /nivo siromaštva/ u Širokom Brijegu je sedam odsto, a u Foči 72 odsto.

Najveći broj ispitanika koji je imao većih poteškoća „sastaviti kraj s krajem“ nalazi se na području opština Trebinje, Pale i Foča.

U oblasti komunalnih usluga, nalazi CCI-a govore da u posmatranim opštinama, najskuplju vodu piju građani Bijeljine i Tuzle, sa cijenom više od 1,20 KM po metru kubnom.

Za razliku od njih, građani Zenice vodu plaćaju svega 0,47 KM po metru kubnom.

Najjeftiniji sistem centralnog grijanja je u Tuzli, gdje građani plaćaju 1,68 KM po metru kvadratnom, dok je u Banjaluci i Travniku ta cijena skoro dva puta veća.

Najveću učestalost dugovanja za plaćanje računa domaćinstva u 2011. godini /komunalije i ostalo/ imali su ispitanici na području opštine Trebinje, a najpovoljnija situacija po oba ova parametra bila je u Novom Sarajevu i Širokom Brijegu.

U većini opština u odnosu na period prije dvije godine pogoršao se omjer zaposlenih u odnosu na broj stanovnika. Najpovoljnija situacija je na području opštine Novo Sarajevo, gdje na 2,9 stanovnika dolazi jedan zaposleni. Slijede Banjaluka, Tuzla, Mostar i Trebinje sa oko četiri stanovnika na jednog zaposlenog.

Najteža situacija u ovoj oblasti je u opštinama Livno i Foča, gdje na sedam stanovnika dolazi jedna zaposlena osoba. Najmanja vjerovatnoća gubitka posla po sopstvenoj procjeni ispitanika je na području Bihaća i Novog Sarajeva, a najveća u Livnu i Foči.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: