Najezda krpelja u BiH

Agencije - 23. маја 2012. 058.ba

Krpelji

INFO – Najezda krpelja primjetna je u cijeloj Bosni i Hercegovini. Stručnjaci tvrde da je to uobičajeno za ovaj period godine i da nema razloga za paniku, ali savjetuju da ih građani sami ne odstranjuju.

Tokom vikenda bio je povećan broj osoba koje su potražile ljekarsku intervenciju zbog ujeda krpelja.

Doktori apeluju na građane da, ukoliko primijete ujed, obavezno odu do prve zdravstvene ustanove.

‘Kada se desi ovakva neugodnost, obavezna je vakcinacija i uključivanje antibiotika, jer ujed može izazvati velike zdravstvene probleme. Nikada sami ne pokušavajte odstraniti krpelja, jer može doći do infekcije’, kaže doktorica Selimović iz Sarajeva, koja napominje da je najvažnije odstranjivanje glave i rilica te da pored ugriza ostaje i krpeljeva slina puna patogenih klica.

S Veterinarskog fakulteta u Sarajevu apeluju na bh. građane da se pri odlasku u prirodu adekvatno obuku. Obavezna je upotreba dugih trenerki i čarapa, jer je to jedini pravi način zaštite od ujeda krpelja.

‘Nakon boravka u prirodi obavezan je detaljan pregled tijela da bi se na vrijeme reagovalo ako se ujed desio. Ukoliko vas krpelj ipak ujede, a niste u mogućnosti da se obratite ljekaru, odstranite ga pincetom tako što ćete ga pažljivo obuhvatiti i lagano okrenuti suprotno od smjera kretanja kazaljke na satu. Time, naravno, niste riješili problem i zato, čim budete u prilici, javite se ljekaru’, kažu iz Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, piše Dnevni avaz.

Krpelji su paraziti toplokrvnih životinja, a vrlo često napadaju i ljude. Najaktivniji su u proljeće i rano ljeto, a u manjem broju i ujesen.

Mogu prenositi bolesti poput lajmske, meningoencefalitisa i erlihioze.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: