Poskupljuju mesne prerađevine

28.05.2012.

Prodavnica-suhomesnati proizvodi

INFO – Sve je izvjesnije poskupljenje mesnih prerađevina u trgovinama u BiH, nakon što je tim proizvodima skočila cijena u pojedinim državama u regionu.

Ogromne količine pašteta, parizera, kobasica i sličnih proizvoda uvozimo iz Srbije, a upravo u toj zemlji proteklih dana ovi produkti poskupjeli su do devet odsto, pa sada za kilogram suhomesnatih proizvoda potrebno je platiti i do 100 dinara (oko 1,60 KM) više.

U udruženjima za zaštitu potrošača u našoj zemlji kažu da većini građana poskupljenje neće teško pasti, jer meso ionako jedu samo u posebnim prilikama. S druge strane, u Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da su “deblji” cjenovnici i u našoj zemlji, po svemu sudeći, neminovni.

“Kada je hrana u pitanju, naša zemlja je u potpunosti ovisna o uvozu. Svega 20 odsto svojih potreba zadovoljavamo domaćim kapacitetima. Sve ono što se dešava na tržištu Srbije, u vezi sa poskupljenjima, u apsolutnom iznosu će se reflektovati na našu zemlju”, argumentuje Duljko Hasić, ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH.

Da uskoro nećemo moći izbjeći trošenje više novca prilikom kupovine proizvoda od mesa slaže se i Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH, koji kaže da u našoj zemlji ne postoji mehanizam da bude spriječen talas poskupljenja koji dolazi iz Srbije.

“Pazite, tržišta se ‘prelijevaju’ iz jedne države u drugu. Takva situacija je i u Evropskoj uniji, radi efikasnosti trgovine, pa tako u susjednim zemljama imate gotovo iste cijene. E, sad, što se potrošača u BiH tiče ionako je odavno meso postalo luksuz, pa kupuju uglavnom piletinu, koja je i najjeftinija”, kaže Lakota.

Poljoprivrednici iz BiH, takođe, kažu da će se poskupljenje iz Srbije “preseliti” u našu državu, ali da to oni neće osjetiti na svojim novčanicima.

“Mi proizvedemo sasvim dovoljno mesa, ali cijene ne zavise od nas jer uvoznici mogu da naprave vještačko poskupljenje i koriguju cijenu kako oni hoće. Cijene ne zavise od naše stoke, već od uvoznih proizvoda. Mi od toga nećemo imati nikakve koristi, prepušteni smo njima”, tvrdi Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS.

Prepušteni su i potrošači sami sebi i dubini svojih džepova, a kako sada stvari stoje, frižideri će biti još prazniji, jer, kako pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS, za kilogram čajne kobasice potrebno je izdvojiti 20,33 KM.

Cijene mesnih prerađevina
(Podaci Republičkog zavoda za statistiku, za april)
Šunkarica – 14,23 KM
Mortadela – 12,67 KM
Čajna kobasica – 20,33 KM